Summa sidvisningar

2013-09-05

Att inte vara


Frågan ställdes för snart ett år sedan. Frågan om vad jag ville. Svarslös satt jag länge kvar. Även när jag gick hemåt funderade jag på frågan. Så konstigt ställd! Vad jag vill? Hur menar man nu? Vad jag vill vara, var jag vill vara?

Frågan har funnits hos mig sedan dess. För svaret har varit svårt att finna. Ibland har jag trott att jag närmat mig det, andra gånger har jag skymtat ett hastigt, flackande skimmer av vetskap utan att kunna nå det. Banala saker som jag trott varit slutmålet har bara lämnat ytterligare frågor. Ty, den yttersta frågan har visat sig vara: Vem vill jag vara?

Och det svaret har jag inte. Alls. Kan inte förmå mig att formulera det, inte ens inför mig själv. För nu har jag förstått EN sak: jag har alltid formulerat vem, vad och var jag är genom att definiera vem, vad och var jag INTE är. Och det är en stor skillnad mina vänner. Och mycket begränsande.

Tidigt i livet valde jag vad jag inte skulle bli. Vad jag inte skulle göra. Var jag inte ville hamna. Detta blev mitt rättesnöre – det jag INTE ville. Och så strävade jag på utifrån det. Enbart. Vilket begränsade mig. Det förstår jag nu. För om man definierar sig själv som raka motsatsen till ett något som redan ÄR, gör man ett ickebefintligt val. Man gör bara tvärtemot. Alltså, är jag egentligen inte min egen. Jag existerar bara i ett negativ.

Så. Vem vill jag vara? Vad vill jag vara? Var vill jag vara? Har ingen aning.   

3 kommentarer:

 1. Vem är jag? En människa i behov av stor frihet.
  Vad vill jag ha? Frihet.
  Var vill jag vara? Där jag har lust att vara.

  Det är så enkelt. Men sedan börjar det svåra.

  SvaraRadera
 2. Jag sitter med liknande tankar! Måste bi ett inlägg snart om hur vilse jag känner mig i livet. Att byta jobb var nödvändigt, men i och med mammas död är det helt fel tillfälle för mig att börja om. Jag har inte alls den energi jag behöver för att bli den chef jag vill vara, och om jag inte kan bli den chef jag vill vara, vem är jag då?

  Var förresten på samma möte som din kusin förra veckan, men jag såg honom bara, ingen kontakt. Funderade på att dyka på honom och säga att jag kände dig... Fast det skulle ju kunna riskera min anonymitet...

  SvaraRadera
 3. Å det där är jättevanligt tror jag. Antingen följer med det gamla, det man upplevt eller så gör man tvärtemot. Men vid båda sätten förlorar man till viss del sig själv. Men det är nog DU som du nu håller på och hittar igen och som får ta plats. Låter gott det. Kramar!!

  SvaraRadera