Summa sidvisningar

2013-08-17

Att vara igång


Så var det än en gång en vardagsfredag. En fredag innan helg. Den första efter semestern. Och till min förvåning känns det bra. Precis som så många forskare och andra förståsigpåare vittnat om, känns det bra att vara igång, på väg och aktiv. Jag gör någonting – och kan därför också njuta mera av den lediga tid jag ändå har.

Det är märkligt det där. Att det sitter så mycket i ryggraden på mig. Det där med att ”göra rätt för sig” för att liksom förtjäna att njuta av att göra, tja, just ingenting. Ja, ingenting av vikt i alla fall. Ingenting förenat med nytta. Det är underligt det där.

Men just nu, i ett nästan helt nedsläckt hus och med mörka, regniga fönster, njuter jag av att vara igång – liksom jag njuter av vetskapen att jag inte har något jag måste göra i morgon. Njuter av att njuta. Funderar ut i natten över det här med plikttrogenhet, över detta med att vara så fjärran från denna generations barn – generationen som är så styrd av lust, av att njuta. Eller, är de det? Det skall jag fundera över innan jag somnar. 4 kommentarer:

 1. Det har varit fredag. Jag har njutit då jag sett mina ungdomars glädje över god mat och film med massor av fredgsmysgott. Själv har jag suttit ensam i köket. Det behöver inte vara fel men jag har grubblat för mycket för att det ska vara bra...
  Önskar dig en fin natt och en härlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag är bra på att njuta av att göra ingenting, skulle vilja göra ingenting lite oftare bara ;-) Kram

  SvaraRadera
 3. Intressanta funderingar som du sätter ord på. jag tror att vi alla vill vara en bricka i ett sammanhang. Jag vill vara det trots att jag numera är pensionär. inte vill jag lägga av med det jag tycker om och kan. Jag tycker det är härligt att komma till jobbet 2dar i veckan. Sen får jag ofta kommentarer att man måste NJUTA. vad är det? Ligga på soffan och käka praliner. jag gillar skog och mark, åka till stan och gå runt och kika. men det hinner jag också med. Kom ihåg Pippi som sa hur kan man ha sommarlov om man inte går i skolan.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att människan har ett biologiskt behov av att göra nytta, inte bara för familjen utan även för samhället. Det är nog en av faktorerna till att världen utvecklats.

  Det gäller bara att det inte tar överhanden. Att man har en balans mellan arbete i och utanför hemmet samt vila.

  SvaraRadera