Summa sidvisningar

2013-01-16

Att sitta i ett uppehållsrum


Gardinkappan har fastnat i fönstret. Någon har öppnat det och stängt det utan att se sig för. Det som var utanför var nog intressant. Av största intresse. En homie, polare eller kanske en bitch. Man vet aldrig. Om fönstret öppnades för skälla på någon eller om det öppnades för att man saknat någon.

Möblerna är slitna. Stoppningen på de hårda bänkarna är sliten. Trådsliten. Benen avskavda och elementen söndersparkade. I det skeva tidningsstället ligger det en dagstidning och ett månadsmagasin. Dagstidningen är från 2008. Månadsmagasinet från 2009. Det ligger pölar av smält snö på golvet. På anslagstavlan ett anslag om ungdomsmottagningen. Om öppet hus – för ett år sedan.

Någon har ristat in sin tagg i bordet. Med en nyckel? Kniv? I ett hörn står en rädd konstgjord planta. En palm ser det bestämt ut att föreställa. Inte lätt att avgöra av det som är kvar i krukan. Ett uppehållsrum. I en barack. I en stad. Någonstans på västkusten. Ett ställe att uppehålla sig i. På rasten. När man skall ta igen sig mellan lektioner.

Känns inte riktigt som ett sådant ställe. Ett ställe där man kan ta igen sig.

Sov gott!

6 kommentarer:

 1. Tyvärr ser nog många uppehållsrum ut så där. På en arbetsplats har man ofta ganska ok, kanske till och med riktigt trevliga 'fikarum'.
  Hur ofta uppehåller man dig där. 2 x 15 min typ. I en skola där man kan få både en och två håltimmar har man uppehllsrum som är under all kritik.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Uppehllsrummen i min högstadieskola var mer slagfält än avslappnande. Hua... Tur att man inte behöver tillbaka dit! Kram

  SvaraRadera
 3. Hmmm... nja jag satt nog inte i uppehållsrummet jag heller. Man hittade den grupp man passade in i och skapade en egen hangout någonstans.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr ser alldeles för många uppehållsrum ut sådär.....
  kram

  SvaraRadera
 5. Ohh, nu flyttades jag 35 år bakåt i tiden. Till min högstadieskolas uppehållsrum. Gardiner fanns nog inte, rummet låg i enkällare utan fönster, men OM det skulle ha funnits skulle den ha varit en grov trådgardin med brunorange storblommigt mönster. De slitna möblerna skulle vara i avskavda stålrör med dynor i bredspårig brun manchester. Det finns ett tv-spel där, mycket modernt, spelet Pong, gråvit grafik, där man styr varsin smal rektangel upp och ner på varsin sida av tvrutan och studsar en vit kvadrat fram och tillbaka... Inte så vilsamt, mest en oro för vem som skulle ge sig på vem, men de timmar vi hade en värdinna där funkade det bra, hon bakade bullar och var dessutom mamma till en av mina kompisar... Tänk att skolors arbetsmiljö inte blir bättre, det är viktigt att ungdomar kan känna sig trygga och få rum för reflektion och avkoppling!

  SvaraRadera
 6. Ynkligt. Patetiskt. Sorgligt. Och faktiskt oförskämt mot er som behöver det.

  SvaraRadera