Summa sidvisningar

2013-01-05

Att vara mig


Ytligt sett. Att vara som jag är. Se ut som jag gör. Har inte jättemycket att göra med hurdan jag är som människa. Innerst inne. Men. Hur gärna man än skulle vilja bortse från det faktum, och vara klok och ”se” människan bakom det yttre, bildas en allmän uppfattning om vem man är, redan under de första mikrosekunderna man med ögat uppfattas. Man drar vissa, generella, slutsatser om mig som människa. Som är olika svåra att släppa. Som tar olika lång tid att modifiera allteftersom man lär känna mig.

Utseendet är därför viktigt. Ibland viktigare än vi tror. Men var vaksamma medmänniskor! För olika typer av människor scannar av olika delar av den du ser ut att vara. Olika delar är olika viktiga. En av mina vänner som är tandläkare, lägger först och främst märke till folks tänder. Och det är inte alls de som vitat sina tänder som står främst på hans lista. En annan, som arbetar som inköpare i skobranschen, tittar först och främst på vad du har för skor. En tredje, hon är frisör, tittar på hur du är klippt, hur slitet ditt hår är. Och utifrån sådant drar de omedvetna slutsatser om hurdan du är som person.

Fascinerande. För någonstans där inser man att man aldrig kan tillgodose ALLAS krav på att se perfekt ut. För den människan finns inte. De som beundrar tatueringar och piercingar kommer aldrig någonsin se åt en sådan som mig – utan en enda märkning av kroppen. För dem signalerar det en sak. För mina gelikar en helt annan. Som exempel.

Läste Astas inlägg om vikt. Och under dagarna som gått har jag läst flera andra inlägg på samma tema. En underklädesmodells bild har cirkulerat på FB – med helt horribla och tagnaurluften kommentarer till. Vikt engagerar. För vi alla väger något. Och de flesta skulle vilja väga annorlunda. Mer. Mindre. Så det engagerar oss. Och det gör mig nyfiken. På hur JAG egentligen uppfattas. För MIN bild av mig stämmer dåligt med de bilder vi idag anser vara sanningar.

Så här: Jag tycker inte att jag är snygg/attraktiv/fin. Men det är för jag har en kass självbild. (Däremot har jag ett väldigt gott självförtroende!) Och jag tycker dessutom att utseendet är mindre viktigt. Att det alltid kommer på andra plats. Förutom vissa saker då: jag tycker att man skall vara ren. Smutsiga naglar och oklippta, långa (särskilt tånaglar!!) tycker jag är fruktansvärt. Jag smörjer alltid in mig med bodylotion. För jag vill gärna behålla min mjuka hud. Jag tycker smutsiga öron och oborstade tänder är äckligt. Och för mycket parfym likaså. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att botoxa/skönhetsoperera mig. Precis som jag inte tatuerar mig eller piercar mig.

Jag är 173 cm lång. Väger 76 kg. Har gjort det sedan gymnasietiden. (Förutom under mina två graviditeter) Jag har stl 40 i byxor/kjol och 44 i blusar/kavajer. Har BH storlek 80 G. Jag rör på mig så mycket jag kan. Nu under sjukskrivningen har jag tränat fem gånger i veckan. Jag tänker fortsätta med det nu när jag börjar jobba. Jag går till och från jobbet. 25 minuter för 3,2 km enkel väg. Jag yogar. Joggar, cyklar på motionscykeln och tränar på gym (She Shape – bara för kvinnor) Jag dansar, pw:r. Jag TROR (vet verkligen inte) att jag rör på mig mer än medelpersonen.

Jag äter väldigt lite. Har alltid gjort. Har aldrig rökt eller druckit alkohol. Till frukost äter jag två smörgåsar. Fullkornsbröd med solrosfrön och makrill. Dricker en mugg kaffe med mellanmjölk i. Lunch blir det smoothie och en youghurt. Sedan äter vi lagad middag. Oftast något som barnen gillar: pasta, hamburgare, kyckling. På kvällen brukar jag vid träningen dricka en liter grapefrukt juice och sedan äter jag gärna clementiner. Ett par bitar choklad. Eller en näve popcorn eller annat salt som nötter. Jag vet inte. Är detta mycket?

För. Det är nämligen så att jag enligt den vetenskapligt OBEVISADE BMI-metoden är överviktig. Och därmed lever jag farligt. Riskerar min hälsa. Kan ni hjälpa mig? Är det så? I somras gjordes en stor hälsoundersökning av mig. Innan min utmattning konstaterades ville man utesluta att mina fysiska symptom berodde på någon form av brist och/eller sjukdom hos mig. Jag hade fenomenalt bra värden! På allt!! Allt mätbart! Så. Så var det. Trots att jag är överviktig. Eller? Hur är det nu? Vill ni vara så goda och hjälpa mig? Vad sänder jag ut för signaler till omvärlden genom mitt utseende?  
Det här är jag. Bilderna tagna under november/december 2012. Mer avklädd än så här vågar jag inte riktigt visa mig.. *ler* Så. Här har ni överviktiga mig.

15 kommentarer:

 1. Det här säger jag inte för att vara snäll men du ser verkligen inte överviktig ut. Alla har vi olika kroppar och olika idealvikter. Det som är idealet för just vår kropp för att den ska trivas. jag är rätt tunn i mig själv och klen i benstommen så jag väger inte så mkt varken när jag tränar eller inte. Fast visst äter jag mer i vissa perioder....som när jag inte mår bra...och då blir kilona några fler för att gå tillbaka när jag mår bättre psykiskt. Nån sorta självbalans det där.

  Ja och när klippte jag mig senast...ang utseende...ett och ett halvt år sen tror jag..ha! Kramar

  SvaraRadera
 2. Du är perfekt Monkan , tro inget annat. Sluta nu och fundera på onödiga saker och vad glad för att du känner dig nyttig och tränar mycket! Kramen den stora virran :)

  SvaraRadera
 3. Du är en vacker människa på insidan och en jäkligt snygg sådan på utsidan =)....Jag blir lite fnittrig under tiden jag läser för jag minns hur jag såg ut som "småbarnsmamma" På den tiden (när pojkarna´var någon månad respektive 2 år, var jag ju gift med en "bastard" som aldrig hjälpte till med nått, fick ju göra allt själv....Och sist på min lista var ju naturligtvis utseendet....Tror att jag endast skötte min hygien under den tiden =) fniss....
  Som tur var har "balansen" återställts=)/Sessan

  SvaraRadera
 4. BMI har sina brister, du är ett ex på att det inte alltid stämmer. Vi tog upp det på gymmet innan jul o de diskuterade det i ons på nyhetsmorgon.
  Du är ju skitsnygg !! Jag skulle kunna döda för boobs som dina :)
  Du är ju pass lång oxå.
  Kram.

  SvaraRadera
 5. Men ingen kan ju påallvar se dej som osund,överviktig eller något annat än jävligt skitsnygg Ergo. Jag säger som Blondie, jag skulle kunna döda för dina tuttar!
  precis som jag skrev hos mej är BMI inget bra sätt att mäta.Men, det är enkelt och det visar med stora penseldrag... ffa gällande undervikt.
  Detär ett känsligt ämne "vikt" och det triggar igång försvar hos människor. Eller kanske är jag bara otydlig i mitt sätt att skriva?!
  Vad jag försökte säga var att jag ogillar "antingen eller debatten"... antingen ska man gilla mager som en skrika eller oxås skita i allt. Båda synsätten är ohälsosamma och farliga. Kram

  SvaraRadera
 6. Det är ju så att har man en muskulös kropp vilket du ser ut att ha så stämmer inte BMI:et. Det mäter liksom bara fettet. Du äter mycket mindre än mig och i jämförelse med folk i övrigt så var det där inte mycket. Du rör också på dig en hel del.
  Jag är 167,5 och väger ca 74 kg. Har vägt 89 (!). Men jag kan aldrig kolla med BMI eftersom jag har rätt mycket muskler så vikten är alltid hög. Nej, kör på din sunda väg. Du är jättefin. Allvarligt alltså.

  SvaraRadera
 7. Hej, hittade hit från en kommentar hos Meekatt. Du är skitsnygg och definitivt inte överviktig!! BMI är ett felaktigt sätt att mäta fetma på, det kommer nog mer o mer bevis för det. Läs gärna mer på Kostdoktorn, han förklarar bra.
  http://www.kostdoktorn.se/blir-du-friskare-av-att-vara-lite-tjock/

  Hit kommer jag gärna tillbaka! Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 8. Intressant, när du la ut bild på dej i nyårsklänning( tror jag det,va) tänkte jag oj va snygg, snygg figur helt enkelt. När du skriver din vikt skulle jag gissat på lägre. Men det är olika kroppar som Pipan säger. Du ser tränad ut och äter betydligt mindre än mej...Jag är 172 och väger 72 kg. Ska ner 4 kg är tanken, men jag är otränad och onyttig just nu. Tycker att man är rätt sträng generellt när man bedömmer sitt eget utseende. Tycker du är skitsnygg iaf så skit i BMI! Kram Magdalena

  SvaraRadera
 9. jag tycker att du är helt jävla skitsnygg!!!
  Inte överviktig för fem öre.
  Tyvärr är det ju så att man blir bedömd efter utsidan idag, vilket egentligen inte alls behöver spegla hur insidan mår eller hur man är som person.
  Kommer ihåg precis i början när jag gick in i väggen, vid ett tillfälle sa min chef att jag såg så pigg och fräsch ut och inte alls såg "sjuk" ut.
  Utsidan speglar inte alltid hur insidan mår sa jag då till han , efter det frågade ha mig aldrig mer haha.
  kram fina du.

  SvaraRadera
 10. Jag ser dig absolut inte som överviktig. Låter som om du lever väldigt sunt. Kram

  SvaraRadera
 11. Kära du! Varför låta en vetenskapligt obevisad metod som BMI bekymra din kloka hjärna? Och som vi alla vet, så väger muskler mer än fett. Och som både du och jag vet, så består du av betydligt mer muskler än fett :-) Njut nu istället av att du utstrålar styrka och energi och har en sund och frisk kropp.
  Eller kan det vara så att det är din kloka hjärna som väger för mycket?! Kram

  SvaraRadera
 12. Fina Monika!
  Utsidan är det som syns och jag vet att det är vårt att inte bry sig så mycket om hur man ser ut och vad man väger med mera. Det är svårt och påverkar tyvärr väldigt många.
  MEN det är insidan som räknas och din fina insida borde fler människor ha. Det är den som räknas.

  Du är en helt fantastisk person vill jag att du ska veta.
  Tusen kramar till fina dig från Rebecca!

  SvaraRadera
 13. Kul det där att vara yrkesskadad och lägga märke till. Jag lägger märke till om bebisar och barn har bra kärl att sätta nål eller ta prover i! Bebisar har ofta ett jättebta kärl i pannan där man kan sätta nål eller få mycket blod till prover... det stället är kanon men föräldrarna brukar tycka det ser läskigt ut! Kram
  Du är ursnygg buy the way!

  SvaraRadera
 14. Först: Nej, du är inte överviktig i mina ögon och jag tycker ju dessutom att du är otroligt vacker, ditt vackra inre syns i ditt yttre!
  Sen hörde jag en läkare på fyrans morgonprogram prata om BMI och att det var en enkel första metod, men att man sedan måste ta in parametrar som livsstil i det hela och att den som äter rätt och rör sig mycket mycket väl kunde ligga högt upp på skalan utan att det var nått problem, det var när man låg mycket högt ELLER lågt det borde åtgärdas. Sen hörde jag på nyheterna att de som ligger på en BMI mellan 25 och 30 lever längre än andra ;-)

  SvaraRadera
 15. Gode gud! BMI?! Skit i BMI! Jag brukar säga till läkaren att jag är 2,47 lång - nog snackat om mitt BMI.

  Du är perfekt! Precis som du är! Asasnygg skulle Alice säga, haha.

  Och dessutom - är du alldeles fantastisk! <3

  SvaraRadera