Summa sidvisningar

2012-03-27

Att förankra sin historia

Vilken historia är min? Var någonstans bör mitt intresse ligga? Återigen gör sig mitt macro-jag påmint. Jag existerar i en kosmopolitisk verklighet. Där min historia är den historien som finns i stora drag; förflyttningarna av folkgrupper, folkvandringar på annat sätt, naturens inverkan på vad och varför utvecklingen har förts i vilken riktning. 


Mycket lite har jag uppehållit mig vid vad enstaka nationella forskare kommit fram till. Ty det har ofta visat sig att alla dessa oftast har förhärligat den egna betydelsen för historiens gång. Man har förstorat den egna rollen. Förringat annat. Skalat bort och förskönat. I de allra flesta fall. Och det vänder jag mig emot.


Själva beteendet är försvarligt. Förstärkning av lokal historieskrivning behövs med jämna mellanrum. För att få lokal anknytning, för att få människor att gemensamt slå sig samman kring vissa frågor. Det förstår jag. Och genomskådar jag. Men. Jag står gärna över den andra sidan av samma mynt. Att man gör det på bekostnad av andras rätt till sin historia. Historia är minnen. Och minnen är relativa. De måste bli satta i sammanhang. Ses på med olika glasögon.

Med det sagt måste jag bekänna en sak: jag har sällan uppehållit mig vid stirrandet på tomma fält ute i den svenska landsbygden. Jag har inte satt mig in historien kring Arn. Ett rätt allvarligt misstag, uppenbarligen. Jag har inte riktigt tillmätt det den dignitet den kanske förtjänar. Mitt macro-jag har koncentrerat sig på större händelser. För att jag har trott att det lilla har lite att göra med det stora.

Men jag har faktiskt misstagit mig. Jag borde ha vårdat mitt micro-jag. Sått där jag står. Rotat mig i min hemmajord istället för att stå med huvudet mellan molnen och sett de stora perspektiven. De stora sammanhangen. För de är ju naturligtvis beroende av de små sammanhangen. Alla de småpåvar som existerat i alla småbygder. Alla gräsrötter. Alltså. Jag måste kanske sänka min blick.

Min historia är ju inte som din. Men. Den är beroende av din. I allra högsta grad. Därför måste jag känna till din historia också. Jag måste känna till den lokala historien, för att kunna fortsätta mitt macro-tänkande. Alltså måste jag gräva där jag står. Jag skall med andra ord börja med att läsa böckerna om Arn. Som jag hittills undvikit.

Hoppas ni får en god tisdagsnatt!

2 kommentarer:

 1. Hej snäckan. Tankvärd text...som vanligt.
  Det är inte alltid jag förstår precis hur du menar, men så är det ofta med duktiga skribenter att texten tillåtsväcka olika tankar beroende på vem som läser den.
  Hoppas du får en fin dag, vädret ser ju kanon ut just nu iaf. Kram

  SvaraRadera
 2. Mycket mycket sant. Finns inget att tillägga.

  Kramar =)

  SvaraRadera