Summa sidvisningar

2012-03-03

Att komma upp till ytan

Din blick har jag sett skymta i många ögon. Lite tvekande sådär. Frågande undrande. Med en självsäker hinna över. Som skydd. För allt det där som faktiskt gör in i hjärtroten ont. Tyst och ordlöst har du ställt frågorna. Samma frågor som du ställt många gånger. Om och om igen. Låt mig svara dig. Och sprid sedan ordet.

Du måste komma upp till ytan. Andas. På egen hand. Du vet, lita på dina vingar. Du har alltid varit så stark. Alltid lyckats där alla andra misslyckats. I en familj där andra misslyckats med sin vuxenroll, blev du vuxen. Bland syskon, halvsyskon och bonussyskon blev du den som alltid var stadigt där. De andra krävde ju sitt. Behövde mängder med extra insatser, extra hjälp. Extra uppmärksamhet. Det behövde inte du. Din plats i familjen var liksom given. Klar.

Men du. Lyssna på mig. Det är inte du. Inte din identitet. Jag lovar. Du är du. Du är inte du i förhållande till din roll i din familj. I din uppväxt. Var vi växer upp är inget någon av oss väljer. Det bara läggs på oss. Tilldelas oss. Den vi ÄR, måste vi definiera själva. Oavsett om omgivningen gillar det eller inte. Just det är helt oviktig – vad andra anser eller tycker om det. De har gjort samma resa, förstår du. Och har de missat den, tjaaa, det är deras förlust. Inte din.

Du kommer alltid att älska dem du älskat. Dina syskon som du funnits där för till exempel. Och om de får lov att växa upp och göra samma resa som du, så kommer de att komma ihåg det. Och värdesätta allt som gjorts för dem Och återgälda kärleken. Och gör de inte så är det så. Punkt. Inget mer att göra. Och inte ditt bekymmer. Hur hårt det än må låta.

Du måste få bli hela dig. Inte bara den stadiga, duktiga, lojala. I tider när alla sviker. För det är du skyldig dig. Lär dig andas. Långt borta, om det så krävs. Ett par år. Ett tag. Tills du blivit du. Och de andra fått bli bättre på att klara sig. På egen hand. Inte servade av dig. Hela tiden. Inte rida på dina framgångar. Ta ett djupt andetag! Veckla ut dina vingar! Lyft! Ty du har förmågan att flyga - för du har ju hela grunden lagd. Du duktiga, rejäla, pålitliga du..

Ha en underbar kväll!!

9 kommentarer:

 1. Dina ord väcker så mkt tankar. Känslor. Som alltid. Ha det fint på resan nu. Jag saknar dej redan, bara för att jag vet att du är långt bort. :) Kram

  SvaraRadera
 2. Du är så duktig på att skriva M, fortsätt med det :) kramar i masor/D

  SvaraRadera
 3. Fina ord som ger eftertanke, kram!

  SvaraRadera
 4. Njuter av ditt inlägg.
  Kramisar
  Viveka

  SvaraRadera
 5. Du är underbar!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 6. Det är en utmaning. Att inte vara sitt förflutna. Fin text.

  SvaraRadera
 7. Vackert skrivet.

  Och ja, nä, ja du vet.

  SvaraRadera
 8. Ha en skön kväll själv. Du är duktig på att skriva..

  SvaraRadera
 9. En väldigt vacker text med mkt innehåll. Tack för den...fick mig att fundera och ta till mig. Man kan inte vara till för alla andra jämt man måste få vara sig själv. Kramar!

  SvaraRadera