Summa sidvisningar

2012-12-20

Att matas


Förminska mig inte! Genom att mata mig med din uppfattning om världen! Känn dig inte ansvarig för vad jag skall tycka och tro. Hur jag skall klä mig. Det ansvaret kan jag ta själv. Och jag vet – att tiden och världen jag lever i påverkar mina val. Att jag är en del av något större och förmodligen styrs jag mera i mina val än jag vill tro. Men du. Det är intet nytt under solen! Så har det ALLTID varit. Och kommer alltid att bli.

Ett kort nyhetsinslag häromdagen, i en av våra två public servicekanaler. Ett par ynka minuter. Fortfarande irriterar det mig. Lite sådär som en nagel som fransat sig och fastnar i allting. Inslaget handlade om ”de nya rockstjärnorna” – ”IT-nördarna”. Inslaget lyfte särskilt tre bloggare, som tjänar ofantliga summor på sina teknikbloggar och som till och med skapat nya verb i det engelska språket utifrån vad deras bloggar heter. Två män och en kvinna. En Om Malik från Indien och en Sarah. Det tredje namnet rann ur mitt minne.

De bloggar om tekniska innovationer. Och som teknikföretag är det så viktigt att bli omnämnd på deras blogg att man gör vad som för att bli omskriven. Inslaget var så urbota dumt. Tramsigt. Först och främst: ”rockstjärnor” och IT-nördar”?? Varifrån kommer det allmänna intrycket av att alla vill vara rockstjärnor? Att det är något eftersträvansvärt (här visades bilder på rika ungdomar som sprutar ner varandra med champagne)? Och skulle tekniskt intresserade vara nördar? I vilken verklighet? Och säger vem? Och är detta något en seriös nyhetskanal skall lägga fram som en stor nyhet?

Det som desillusionerade mig mest var det faktum att man ville påskina att man presenterade en nyhet, när man i inslaget berättade – håll i er nu – att vi själva egentligen inte kan styra vilken information vi får. Nähäää?! Människan har alltid matats med information som andra avsett för den. För sextio år sedan kunde stater kontrollera den informationen genom att publicera i tidningarna det den ville framställa. Idag ligger inte längre den makten i staternas händer. Den ligger i andras händer. I dess som förstår sig på/kan utnyttja den digitala världen. Sökmotorer är små spioner, lär sig vad du främst söker för sajter. De anpassas för dina behov. Sajter ”presenteras” för dig, för du kanske finner att nöje i dem?

Men tack. Tack för ingenting. Mata mig inte med det du kallar nyheter. Försök inte få det att verka som om du vet något jag inte vet. Tala inte om för folk att de vill känna sig som ”rockstjärnor=folk som sprutar champagne på varandra”. Få inte in mig i ett fack! Jag tar ansvar för det jag vet. För jag är medveten om att jag existerar i ett sammanhang. Att saker och ting som presenteras mig har mer än en sida. Att hela sanningen är lika svår att få idag som för 200 år sedan. För nu hänger allt på mig. Som enskild person. För informationen finns. Om jag vet vart jag skall leta.

Sov gott!

6 kommentarer:

 1. Allas vägar är olika och det är viktigt att de är det. Intryck kommer ju alltid att finnas, men man väljer ju också själv vilka man vill ta till sig. Bamsekram!

  SvaraRadera
 2. Hej på dig, blev först förvånad & så klart glad av att du är kvar, sist jag läste skulle du sluta att blogga ...fortsätt att göra det du är bra på :) hoppas du har det bra & får en skön fredag kramen

  SvaraRadera
 3. Passar på att kika in och önska dig en trevlig helg :)
  kram

  SvaraRadera
 4. Bra där! För mig är dock nörd något positivt, för mig betyder det att man har mkt kunskap om ngt. Kram

  SvaraRadera
 5. Så skönt att du är tillbaka för du skriver så fantastiskt! Det här inlägget var verkligen en 10 poängare! Tack!

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Tittar in och önskar dig en fin Jul!
  Kram

  SvaraRadera