Summa sidvisningar

2016-05-21

Att överkonsumera

En viktig livsförhållning för mig har alltid varit att leva som jag lär. Mässar jag om förändring och engagemang för andra, är det jag som skall gå i fören för det. Pratar jag om alla människors lika värde, måste jag verkligen själv stå för det jag säger. Föreläser jag om vikten av att vara rädd om vår planet får det en falsk klang om jag gör tvärtom i praktiken.  Det är därför jag har så svårt för att handla saker som jag faktiskt inte behöver.

Så har jag läst lite blogginlägg. Lite artiklar och åsikter på nätet. Och fastnat i ett ganska begränsat ämne: att handla kläder i i-landsvärlden. Ett fullkomligt ickeämne, särskilt när det finns så många livsviktiga dito att uppehålla sig vid. Men fascinerad beslöt jag mig för att göra en liten tankevurpa. Och därför hoppas jag att ni är med mig?

Jo. Jag har mycket kläder. Trots att jag konstant ser till att ge bort sådant som jag blivit för stor för eller sådant som jag faktiskt inte använder. Jag handlar nästan aldrig för att jag får lust, utan jag har alltid ett specifikt mål med min shopping: en mörk, kortärmad vardagstopp, ett par nya, 40den strumpbyxor eller en klänning som kan användas till nästa decenniums bröllop/fest. Alltså handlar jag det jag ska. Punkt. Någonstans har jag missat hypen med att äga saker och ting. Men så har också min person ett ganska så slätstruket uttryck.

Så här ser min garderob ut:

toppar/kavajer/skjortor/klänningar/kjolar och byxor/leggings hopvikta i hyllan under.


Och i dessa två hyllor ligger de toppar jag inte hänger upp: överst de stickade tröjor/koftor jag har och i hyllan under ligger mina linnen till vänster och mina t-shirtar till höger.


I de två översta lådorna ligger mina BH:ar/trosor/strumpor/sockar/pyjamas. De två undre är min mans.

Utöver detta har jag en plastback med träningskläder: sport BH:ar/linnen/tights/löparjacka.

Följande skor har jag:
Ett par löparskor
Ett par inomhustränings skor
Ett par vinterkängor
Ett par svarta ”åretruntkängor”
Ett par gröna ”åretruntkängor”
Ett par svarta pumps
Ett par svart ”festpumps”
Ett par svarta Skechers walkingskor
Ett par lila stransandaler.

Och jackor:
En lila vinterjacka
En svart tunnare trenchcoat
En tunnare, kort, svart skinnjacka
En beige höst/vårjacka
En mörkblå, kortare, vårjacka.
Ett regnställ.

Om jag verkligen menar det jag säger med att överkonsumtion är ett av vår tids i-landsgissel, lever jag som jag lär här? Äger jag för mycket kläder? För mycket ”tingeltangel”? Jag blir inte klok på det. Och därför känns alla dessa stil- och modeartiklar som något som gör lite ont i mina ögon ibland. Som om jag ”borde” ägna mig åt något viktigare.. Mina söner har en enkel lösning: ”Mamma, gå ut och njut av att bara vara – allt behöver inte alltid vara fyllt av skuld” Så, nå? Vad sägs?


1 kommentar:

  1. Jag har betydligt mer kläder än dig, så i mina ögon lever du som du lär! jag gillar inte heller att köpa kläder, men jag behåller mina kläder i en evighet. Mycket av det jag bär har jag ägt i minst tio år. Och det senaste året har jag valt att sy och sticka själv istället för att köpa, fast det beror mest på att jag inte hittar nått jag gillar i butikerna...

    SvaraRadera