Summa sidvisningar

2016-08-18

Att lamslås

Ibland. Ibland händer saker och ting i ens direkta närhet som känns så fruktansvärt avlägsna – sekunden innan de händer. Man slängs huvudstupa in i någonting och uppfattar inte ens vem som delade ut slaget. Ibland. Händer saker som gör en mållös.

I kväll hände två sådana ting: ”Nya Tider”, en högerextremistisk ”tidning” kommer att få ha en monter på Bokmässan i Göteborg. De har blivit inbjudna. Bokmässan 2016. För temat är tydligen yttrandefrihet. Och det firas genom att man bjuder in några som vill villkora samma grundläggande frihet som faktiskt ger dem rätt att uttrycka sig som skit.

Att man har rätt att uttrycka sig är inte samma sak som att bjudas in. Och det handlar inte om att man bjudits in till en debatt. Man har en monter på plats. Kanske man borde bjuda in IS nästa år? För att ”alla har ju rätt att yttra sig”? Aldrig mer kommer jag att besöka bokmässan.

Och så läser jag med stigande skräck. Att det partiet jag representerar ”funderar på att titta på” hur man på andra ställen har gått till väga när man har förbjudit tiggeri. Man vill förbjuda tiggeri?? Skall det bli straffbart att vara fattig?? Behövande?? Utan medel??


Jag lamslås. Blir mållös. Och skäms. Så in i helvete.

7 kommentarer:

 1. Delar din känsla. Skulle precis skriva ett inlägg men det hade blivit ungefär en kopia på det här. Samma vrede, sorg, skam. Fy fan.
  Kram A

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Att organiserat tiggeri kan medföra olika negativa socioekonomiska konsekvenser för alla inblandade parter är tydligen inte medräknat i din uppfattning om ett tiggeriförbud förstår jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Calypso888 - tack för att du läser och för att du tar dig tid att kommentera.

   Och som svar på din fråga kan jag svara att jo - det är medräknat. Verkligen. Tiggeri är det ultimata underkännandet för hur en välfärdsstat fungerar - och dessutom har uppenbarligen de bidrag som skänkts till olika mottagarländer inte på något sätt använts för att förbättra villkoren för de grupper vi bland annat kan se bland våra tiggare. Så visst borde ROTEN till tiggeri angripas - på alla sätt. Men att kriminalisera tiggeri ser inte jag som ett av sätten.

   Ha en fin kväll!

   Radera
  2. Förutsättningarna när vi är med i EU är annorlunda. Ett förbud mot organiserat tiggeri har helt enkelt den enkla fördelen att de kriminella ligor som ligger bakom tiggarverksamhet inte enkelt kan verka i Sverige längre. Av samma enkla skäl har vi kriminaliserat koppleriverksamhet och sexköp.
   Ser inga problem med ett förbud mot organiserat tiggeri.
   Vad som givetvis fattas är poliser som aktivt kan arbeta med dessa frågor så att förbuden efterlevs.

   Radera
 4. Lite gladare är jag i dag, när bokmässan tydligen tagit sitt förnuft till fånga och bestämt att inte låta Nya Tider ha en monter. Dessutom verkar många andra rikspolitiker för S och Mp inte alls tycka att tiggeri ska förbjudas, så vi får hoppas de står på sig! Tyvärr tyckte TV4 det var av vikt att låta även Kent Ekeroth uttala sig, samtidigt som de zoomade in på hans lilla fickpingis... Han är förstås nöjd över att S följer Sds tidigare förslag.Det om något borde ju avskräcka alla från S!

  SvaraRadera
 5. Man behöver inte alls sympatisera med Nya Tider för att i bl a rättvisans namn ge dem en möjlighet att balansera mot t ex Lenins barnhörna.
  http://www.larsandersjohansson.se/?p=2263

  SvaraRadera