Summa sidvisningar

2013-03-20

Att gå och lägga sig


Det är något konstigt som händer. Underligt och nästan lite övernaturligt. Det är så att man skulle vilja lägga till lite läskig, krypande musik i bakgrunden. Lite stråkar, olycksbådande gnissel. Och en dimma som kommer in till höger i bild. Ja, ni har bilden klar för er. För lite så läskigt är det. Att Ergo redan ligger till sängs. Vid kvart i elva. För andra kvällen i veckan.

Har alltid varit en tjej – nåja, kvinna skulle man väl egentligen säga nu, vid 40 års ålder – som haft väldigt lite behov av någonting. Har sovit max fyra timmar per natt, inte behövt dricka en massa, inte ätit mycket. Inte behövt springa på toa i tid och otid. Mina behov har inte handlat om dessa basala ting, utan det har handlat om behovet av engagera sig, att göra något åt saker och ting, agera. Att städa och strukturera.

Det har smugit sig in nya vanor och behov. Nu är sömnbehovet mycket större. Mer än dubbelt så stort. Minst. Och helt plötsligt har mitt dygn färre timmar. Bara sådär i ett slag. Efter arbetet är jag trött. Helt kroppsligt utmattad. Hinner med en bråkdel av allt det jag hann med innan, efter jobbet. Mitt politiska engagemang är intet. (Förutom i dagliga diskussioner med elever och kollegor) Att träffa en väninna på en fika – nope. Att vara ute och dansa hela natten – absolut inte. Nu arbetar jag. Städar lite. Tränar. Och är med mina pojkar.

Och vet ni vad? Jag får låta det vara så. Ett tag till. Kanske länge till. Kanske en kortare tid. Vem vet? Vem vet när denna kvinna vilat färdigt? Men då. Då jävlar, får de allt huka sig i de samhälleliga salongerna.

Sov gott!


9 kommentarer:

 1. Ibland är det så viktigt att sova. Märker själv hur det där går i vågor. Ibland jobbar man sent och är uppe tidigt. Men för varje år som går så är det viktigare för mig att sova. Vila. Och ladda om. Kram

  SvaraRadera
 2. Sömn helar och det är bra att du lyssnar på kroppen. Att du är snäll mot dig själv.
  Hoppas att du fick sova gott!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det låter ändå skönt. Som ett okej liv. Som om du hittat ett spår som fungerar.
  Det är gott nog. Kram

  SvaraRadera
 4. Har nog alltid behövt mkt sömn, inte lika mycket som min man påstår sig behöva. För det är nästan löjligt. Tror jag halvt om halvt skulle dö med bara fyra timmars sömn någon längre tid!

  Hoppas att du tar det extra sömnbehovet med ro!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag älskar att sova ... länge, länge ... men är lite av en nattuggla och skulle gärna sova bort hela förmiddagarna om det hade gått :)
  Ett nattarbete tror jag hade passat mig ... fast jag får "härda ut" med kontorstider ;)
  Ha en trevlig kväll och sov gott när det blir dags!/Mormor

  SvaraRadera
 6. Å den där låten. =) Hon var väl med i mamas and the papas? california dreamin' och monday monday osv..

  Ja ja. Jaså övernaturligt? Ja det kommer ju ikapp, de basala behoven som man kanske tryckt undan tidigare. Det gäller att lyssna. Inte så lätt. =)

  SvaraRadera
 7. Vila du och njut av att kunna sova! Det var det där med att lyssna på kroppen, du är klok som gör det!

  SvaraRadera
 8. Haha! Det är rätt inställning!

  Ja nu för tiden får man välja vad man ska orka med. Jag sover alltid minst 8 timmar nu och har det varit mycket stress på jobbet sover jag 15 timmar i sträck på helgen. Jag har pratat med min kille om det och han förstår mej så det känns jätteskönt!

  Det är inte roligt att man måste ändra sina vanor men man vill inte vara grinig och trött heller.

  Jättestora kramar!

  SvaraRadera
 9. Precis så är det M på Bästkusten.
  Tror nog att den här förb...kylan, vintern och snön har tagit kål på Oss Alla i vintern. Slappa eller sova...japp väljer det också Nu istället för att gå till en krog el pub. Vill inte ut igen efter at ha kommit innanför dörrens varma vrå.Vill hellre ligga i soffan och kura istället för att ut o träffa folk. Väntar också på den där sprudlande energin som ska komma med vårsolen,den ska tydligen infinna sig i april enligt mitt horsokop och kärleken..<3 Många varma marskramar till fina poeten på Bästkusten./Mia Pinkladycookbook

  SvaraRadera