Summa sidvisningar

2013-01-14

Att sortera sopor


Den stora strålkastaren är på. Lyser med ett orange ljus. Jag har parkerat med bagageluckan mot containrarna. Det är bara jag där. Ensam. Timmen är inte speciellt sen. Ändå känns det som den sista utposten på någon avlägsen planet.  Jag sorterar sopor.

Bagageluckan är full. Likaså baksätet. Metall, ofärgat glas. Färgat glas. Papper. Kartong. Plast och batterier. Glödlampor. I olika behållare och byttor. En månads liv i sopor. Julklappspapper. Kuvert med adressfönstret bortklippt. Julens chokladkartonger. Sillburkar. Saftflaskor.

Snabbt och metodiskt tömmer jag de genomskinliga lådorna. Kanske inte så jättestrukturerat, ty vinden är iskall. Tar bort metallock på glasburkar. Knölar ihop reklamblad. Känner hur fingrarna stelnar i de tunna skinnhandskarna. Det orangea ljuset må se varmt och inbjudande ut. Det är inte det.

Hinner fundera lite på de som bor i de vackra lägenheterna precis intill. För denna årstid ser de rätt igenom den vackra avlövade träddungen. På en sopsorteringsstation. Kanske tröstar de sig med att ljuset från strålkastaren är varmt? I väntan på solen. För mig fungerar det hursomhelst. Tänker jag. Startar bilen och kör hem. Till det väntande kvällskaffet.

Sov gott!

6 kommentarer:

 1. Sopsortering sysslar vi med oxå, det är otroligt hur mycket sopor som produceras på bara en vecka! Här lockar kommunen med att vi kan låta bli att ställa ut hushållssoporna så ofta så minskar hämtavgiften i motsvarande utsträckning. Det ger incitament att verkligen sortera det som går. Vi har en station på vägen till närmsta affär, så det är ungarnas jobb att ta med soporna dit när de på lördagen ska gå och köpa sitt lördagsgodis. Annat får vi åka iväg med och det brukar vara mannen och jag som gör. Det blir en hel del "övrigt" under renovering... Men jag gillar att stå där med mina snickarbyxor på och bära plastmattor till en container och fiberskivor till en annan. Jag känner mig handlingskraftig och miljömedveten! Jag behöver så lite ;-)

  SvaraRadera
 2. Ja jag gillar semlor. Fika på Stålboms nån eftermiddag? Kram

  SvaraRadera
 3. Ojojoj! Vad duktig du är.
  Jag har aldrig varit på en soptipp i hela mitt liv. Gubben har varit där några gånger .
  Jag får väl följa med någon gång.
  Kramar i massor / Jane

  SvaraRadera
 4. Vi har en ny sorteringsstation på gångavstånd, mellan en liten väg och skogen. Inga lysen. Alls. Så där får vi sopsortera dagtid. De som är där på kvällarna låter bilens motor gå och riktar strålkastarna mot containrarna. Då faller liksom en del av idén.

  Måste kolla det där med kuvert. Jag har för mig att klisterremsan ska bort?

  Jag blir arg när jag ser våra grannar slänga kartonger, lysrör och gud vet vad. Egoistiskt.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Ja vi sopsorterar...sådär..vi har en station vid byICA så där brukar vi drälla av grejer.

  SvaraRadera
 6. Klart jag sorterar och jag är miljöombud på jobbet där jag oxå håller ordning :) blev förvånad när jag såg att du tittat in då jag trodde du skulle sluta blogga...tack för din omtanke ja jag vilar o lyder min kropp ha en fin dag kramen

  SvaraRadera