Summa sidvisningar

2013-05-10

Att äta


Syndigt. Skamfyllt. Har det blivit. Det här med att äta. Eller? Hur har vi det med det? Jag ser att du inte äter. Jag hör att du föraktar dig för att du äter för mycket. Fel. Tröstäter. Kräks. Det verkar ha blivit svårt. Det här med mat.

Sockerberoende. Den moderna tidens drogberoende. För samtidigt som alltfler tar droger, alltfler förleds att tro att ”ALLA” röker och det ”ÄÄR ingen fara”, skriker alla rubriker ut allt om det vansinnesfarliga sockret. Ena dagen. Andra dagen är det saltet. Eller kolhydraterna. Eller den närproducerade mjölken. Som inte visar sig vara närproducerad. Eller köttet. Som dödar oss. Förstör vår miljö. Mat är farligt. Droger är bara kreativa.

Fettet är farligt. Fleromättat. Mättat. Vegetabiliskt. Grönsaker är livsfarliga. Besprutade. Skördade av slavarbetande barn. Maskätna äpplen. Gröna potatisar. Stärkelser. Allt är livsfarligt. Att äta är farligt. Men annars dör vi. Och hur vi än gör så skall vi alla dö. Oavsett.

Det är konstigt det här. Att det blivit mera skamfyllt att äta ett ordentligt mål mat än att dricka alkohol en hel kväll ute. Det är konstigt att bli ifrågasatt för att man äter en pizza, men ingen undrar över alla pengar som försvann på drinkar dagen innan. Konstigt. Det här med mat.

Jag förstår inte. Faktiskt. Varför man ägnar så mycket tid till att skuldbelägga något som vi måste göra för att överleva? Är det för att en del av oss äter för mycket? Medan de flesta av oss svälter? Dessvärre är det nog inte så. De många av oss bry sig föga om människor som svälter. Är det för de reella farorna som faktiskt finns med att överäta? Kostnaderna? Knappast. Även om vi borde bry oss – för att hjälpa. Det är istället för att någon tjänar pengar på oss. Genom att skuldbelägga oss. Fylla oss med skam. Allt medan vi självsvälter oss. Och de andra svälter.

Mat. Att vara eller icke vara. Att leva livet eller leva döden. Det är frågan.

Sov gott


5 kommentarer:

 1. Ja, man blir trött av att bara tänka på det...
  Äta vettigt o röra på sig så överlever man.. :)
  Ha en bra dag!!

  SvaraRadera
 2. Mm. Hälsoaspekten. Svälten som merparten av jordens befolkning har som sin verklighet...

  Ang självsvält tänker jag på skräddaren jag hade på besök som tog mina mått. "självklart" ojjade jag mig lite över att ta måtten. Hon tittade oförstående på mig och tyckte men det är ju dina mått. Bara så.
  Konstigt befriande.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det konstigt. Hur en skiva vitt bröd plötsligt blivit synd.
  Även jag har periodvis "ätstörningar light"... dvs jag äter på tok för lite och ger slutligen efter för hungern vilket ger skuldkänslor.
  Helt sjukt.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ja du, jag har många ungdomar som går hos mig på kliniken som brottas med detta dagligen... men även förstås i andra åldrar! Försöker få alla att förstå att "lagom av allt" är helt ok... dina mått är du så länge det är hyfsat hälsosamt och hellre lite mullig med bra kondition än supersmal och ämlig utan ork.... men det är svårt! Sociala normen idag är knasig, kram

  SvaraRadera
 5. Svårt ämne. Vissa svälter sig själva och andra svälter av nöd.

  Men jag har svårt för, klarar inte av att folk äter sånt som är rödlistat, utrotningshotat. Eller sånt som är allmänt känt är verkligt plågsamt för djuret i fråga.

  Sunt förnuft är det som gäller. Om man ska följa det som sägs i medierna blir man ju snurrig. Mycket kaffe ena veckan, ingen alkohol nästa, ett glas vin om dagen nästa osv osv.

  Kram

  SvaraRadera