Summa sidvisningar

2012-06-08

Att stå inför en ljusnande framtid


Så står vi åter här. Inför er andra. Mänskligt utvärderade och bedömda. Ty era resultat är också våra. Det ni lyckats med är det vi lyckats med. De mindre lyckade resultaten är de som hållit oss vakna på nätterna, som grämt oss. Lika mycket som de grämt er. För det är så det är – när det fungerar som bäst: att vi lever i symbios. Otroligt beroende av varandra.

Ni står inför en ny början. Början på det som egentligen betyder något. För nu börjar Livet. Med eller utan skyddsnät. Med eller utan sällskap. Nu kan jag inte göra något mer. Mitt arbete är slutfört. Min hand lyfts från er – kan inte skydda er mer. I nattens oro, när jag står med min kaffekopp vid fönstret på övre våningen och stirrar oseende på månen, försöker jag skaka av mig min oro för er. Måste släppa taget, lämna plats för andra.

Ni. Ni har varit mina. Mitt ansvar, mitt uppdrag. Tillsammans har vi kämpat. Med mycket. I stort och smått. Vi har varit jämlikar, ty så ser jag på er. Men till sist så är vi då här, när jag skall bedöma er. Och i det bedömer jag mig själv. Men. Bara till en viss del fungerar det så. För i det som syns, det som existerar i fast form i vår tillvaro, finns också det som inte syns. Det som inte är mätbart, som är
viktlöst.

Det finns värden som inte kan tryckas in i någon matris, i någon mall för bedömning eller i något av de lägsta godtagbara kraven för att nå ett kunskapsmål. Dessa värden tillskrivs ingen betydelse. I det ena systemet. Men är av desto högre värde i det andra. För vem bedömer tårar, smärta och övervunnen rädsla? Hur bedöms tillit, lojalitet och den nyvunna förmågan att skratta? I vilken matris passar det? Jag får göra mitt bästa i att uttrycka med ord – här och nu – hur stolt jag är över er. Alla ni fina som åstadkommit så otroligt mycket. Av det som inte går att mäta.

Hoppas ni förstår ert värde. Oavsett vad som står i kuverten ni får. Hoppas ni förstår allvaret i det jag säger: jag är stolt över er! Att ni ser i mina ögon att det inte bara är tomma ord. Att ni inser att jag bedömer er högre. Även om jag vet att det synliga resultatet inte i alla lägen är rättvisande. Även om jag vet att jag kommer att få stå till svars för mina tillkortakommanden. Och betala med en ”lägre tilldelning av löneförhöjningen”. Vi vet ju. Ni. Och jag. Och för mig räcker det. Er framtid är ljusare. Om ni inte glömmer ert värde.

Sov gott alla!

10 kommentarer:

 1. Det måste vara svårt, att somlärare släppa taget om vissa elever.Precis som det är för mej, om vissa patienter.Vissa lämnar... om vi ska vara ärliga... inte så stora avtryck, andra minns vi för gott.
  Jag tror du är en fantastisk lärare för du är en underbar person. Med rättspatos, empati och öppet sinne.
  De har haft tur som haft dej som lärare dina elever och det kommer... förhoppningsvis... att hjälpa dem i livet.
  Unna dej nu ett härligt sommarlov.
  När vill du ses?
  Kram A

  SvaraRadera
 2. Vackert "tal" till dina elever. Jag tror att de var tacksamma över att ha haft dig som lärare. Om de inte förstår det nu, så gör de det när de är vuxna.

  Ha ett underbart sommarlov!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Mmm vackert tal det du som alltid :) som man säger du är rätt person på rätt plats :) hoppas allt är bra med dig o att din dag blir även så :) kram till dig

  SvaraRadera
 4. Väldigt bra sagt! Det finns så många andra värden än just ett omdöme. De har tur som haft dig som lärare! Kram

  SvaraRadera
 5. Rosa Kokboken9 juni 2012 11:15

  Du skriver så talande Bästa M, dina texter är välgenomtänkta med förnuft, tankar och handling. Den här texten sa allt, precis det som Ni lärare ä r en förebild, en hand ut i livet och för många en vän i skolan. Jag hoppas Du får ett härligt sommarlov snart med massor av hav, sand att sticka ner fötterna i och härliga grillkvällar att kopplar bort tankarna och bekymren i fr skolan. Tack för en oootroligt vacker text !!!! MÅnga kramar och skön junihelg mia
  Ps hoppas det funkar nu igen med inlägget ;-)

  SvaraRadera
 6. Jag träffade en av mina f.d. elever på mataffären igår (hade inte sett honom på 10 år) och han var jätteglad att se mig. Belönande. Om Prometheus: har inte sett den än, ska gå i morgon. Själv, gissar jag :-S. är ett stort fan av Bladerunner, Alien och Gladiator, så har höga förhoppningar.

  SvaraRadera
 7. Kan bara hålla med alla kommentarer men just den att du verkar så engagerad finaste Monika, en sådan lärare som vi alla önskar våra barn... men förstår också att det kan vara slitigt, har två nära vänner som är lärare och jisses vad dom jobbar och engagerar sig med STORT ansvar då vissa föräldrar inte tar sitt! Ni är en hedervärd yrkesgrupp, vad vore världen utan er?! stor kram till dig!

  SvaraRadera
 8. Tyst kunskap, den som inte låter sig mätas och inte går att formulea i en kursplan, det är den som är viktigast i längden! Fint skrivet, du är magisk med ord!

  SvaraRadera
 9. Så jätte fint skrivet till dina elever. Jag önskar att någon gör likadant i min yngsta dotters klass. Det skulle betyda så mycket för var och en i hennes klass.
  Sv: Tusen tack för fina ord inne hos mig vännen.
  Dunder kramar i massor / Jane

  SvaraRadera