Summa sidvisningar

2012-08-16

Att se saker från ett annat håll


Nej. Det gör jag faktiskt inte. Ser saker från ett annat håll, eller ur ett annat perspektiv. Har faktiskt svårt för de uttrycken. Nu när jag har tagit mig tid att fundera på dem. För i morse, vid mitt tidiga frukostkaffe, fastnade mina ögon på en rubrik i morgontidningen. Någon såg det som av högsta vikt att någon ”såg saker från ett annat håll”. Kanske var det journalistens eget uttryck. Kanske var den helt ryckt ur sitt sammanhang. Kanske hade inte ens någon använt det. Men likväl stod det där. Och sysselsatte mina tankar under dagen på arbetet.

För jag läste in en hel del annat i det. Som att man ansåg sig bättre för att man såg saker ur ett annat perspektiv, som om ”annat” var finare, bättre. Att man faktiskt kunde använda sig av det som en merit, på ett sådär förmätet, självskrivet sätt. Ni vet ett sådant där sätt som gör att man inte ens förväntas ge en beskrivning av vad detta andra sätt innebär, utan folk bara nickar sådär införstått mot en. Utan att de egentligen har den blekaste aning. Ty jag ser saker och ting ur ett annat perspektiv, ser ni!

Ju längre dagen gick, desto mer irriterad blev jag. På att annat så säkert skulle vara något finare. Och så någonstans insåg jag – jag var lite ängslig för vad det där andra faktiskt innebar. Vad det betydde. För det kanske betydde något helt annat än vad man antog. Det kanske var ett omodernt, konservativt perspektiv. Ett förtryckande perspektiv. Ett inte alls-helt-säkert-bara-av-godo-perspektiv. Utan kanske ett egoistiskt-maktfullkomligt-rasistiskt-perspektiv.

Men ur vilka perspektiv, från vilka håll, ser då jag på saker och ting? Om det inte är från ett annat håll? Jo. Jag ser saker ur olika perspektiv. Gör det till en utmaning att försöka hitta så många olika infallsvinklar som möjligt. Det är så jag ser på saker och ting – som utmaningar ställda för att undersökas och provas från så många olika perspektiv som möjligt. För vad som är bra för mig, kanske är fruktansvärt för dig. Det som passar dig kanske inte passar mig. Därför måste så många perspektiv som möjligt undersökas – för att den bästa medelvägen skall hittas. Inte nödvändigtvis det andra.


Sov gott!

6 kommentarer:

 1. När jag började läsa var jag lite förnärmad, för jag är en sån som ser på saker ur annat perspektiv, skulle det vara nått fel på det * tänkte jag förnärmat*. Men sen kom du till sista stycket och där kände jag igen mig själv, det är så jag är oxå. Vrider och vänder på saker och letar nya perspektiv och funderar på konsekvenser av handlingar utifrån olika infallsvinklar. Mina barn blir alltid lite irriterad på mig när de kommer till mig och ska berätta något "fel" som en kompis gjort, och jag kan komma på flera anledningar till att det kanske inte alls är som mina barn tolkat det... Jag får lägga band på mig, för ibland behöver de faktiskt bara få vara lite upprörda i fred...

  SvaraRadera
 2. Ja jag vrider o vänder på saker så jag blir uttröttad. Det skulle ibland kännas lättare att bara se nåt enstaka perspektiv. Kram!

  SvaraRadera
 3. Halleluja, vilket bra inlägg! Jag är likadan. Vänder och vrider på saker för att se så många vinklar som möjligt och så att jag kan förstå var en annan persons tankar och rädslor kommer ifrån. Det hjälper mycket i vägen genom livet! Kram

  SvaraRadera
 4. Isabell Strandberg17 augusti 2012 08:03

  Som vanligt kloka ord som gör en lite vaken på sig själv :-D tack Monica för att du förgyller min dag o mina tankar <3 kram

  SvaraRadera
 5. Jag förstår vad du menar. Det är skillnad från att se saker (nu kommer 40-talsuttryck) "von oben" och på att försöka utvärdera saker objektivt. Bra inlägg.

  SvaraRadera
 6. Trevlig helg!
  Justlikeacat

  SvaraRadera