Summa sidvisningar

2012-08-31

Att vara mig med dig


Jag är mig. Tillsammans med dig. Tillsammans med det som är mitt liv i dag. B och L. Den gula, grovputsade villan, dansandet, sjungandet, politiken, yrkesrollen och utmattningen. Allt har jag format. Och allt har format mig. Ty, så är det. Inget existerar isolerat. Allt existerar beroende av det andra.

Så vem hade jag varit idag om det andra varit något annat? Om jag hade valt en annan väg – där och då – när inte de valen var gjorda som gjordes? Vilka drag hos min karaktär hade stärkts om jag valt annorlunda? Hade jag odlat det goda, starka dragen? Eller hade någon annans svaghet blivit min? Med fredagskvällens film i bakgrunden, sitter jag och tittar in i en mörk eldstad och funderar. Hur hade jag varit med dig?

Med dig hade jag inte stannat kvar här. Här i denna stad. Vi hade bott någon helt annanstans. Jag hade haft en jämlike i diskussioner kring böcker och religion. Samhällsfrågor och film. Vi hade sett olika teateruppsättningar tillsammans. Lyssnat på musik långt in på nätterna och fördjupat oss i dramaturgin i en svartvit fransk film. Du hade drivit på mig att träna än mer. Men också att älska mera. Vårt vi hade varit mycket starkare än det viet jag har nu. Men.

Våra eventuella barn hade vuxit upp med en mera cynisk far. Jag hade känt mig otillräcklig bredvid dig. Förmodligen hade jag varit oförmögen att utveckla mitt riktiga jag till fullo i diskussionerna. Jag hade gått miste om att lära känna en annan kultur, utifrån och in och många berättelser hade gått mig förlorade.

Så dubbelt är allt här i livet. Mycket hade man kunnat vinna. Mycket hade man kunnat förlora. Och det fina i allt detta är att man aldrig VET, på sant och riktigt, om det ena hade varit bättre än det andra. För. Allt har fördelar. Liksom nackdelar. Och det vi vet om varandra i nuet är det vi vet om varandra i just det nuet som är nu. Hade vi då, skapat ett annat nu nu, hade ingen av oss varit som den är nu. Vi hade varit annorlunda – formade av varandra. Av andra förutsättningar. Av andra val.

Därför tror jag inte riktigt på gamla kärlekar. Inte förrän jag träffar dem i nuet. För de är lika mycket kvar i då, som jag är. Och jag 40 är någon helt annan än jag 20. Alltså är mycket annorlunda. Men du, jag tänker på dig med ett leende. För det jag kände då – just då – var något som bara du fick mig att känna. Och det är oavsett nuet.

Sov gott!!

5 kommentarer:

 1. Åhhh det här har jag funderat mycket på. Å skrivit många inlägg om. Detta att man EGENtLIGEN bara vet hur det liv man väljer blir. Den stig man väljer/ halkar in på, den dörr man öppnar och den som bara gläntas.
  Man kan gissa, drömma, ana och tro... men man vet inte. Å ingenting vinner man utan att samtidigt offra något annat istället.
  Men. Det som på håll och i dunkel kan skimra och locka behöver inte vara så ädelt om det blivit synat ordentligt.
  Såg en gång en film (å läste boken) "Tidvattnets furste" där den slutar med att mannen gör ett val. Väljer att gå tillbaka till sin fru. Han lämnar en ny o stark kärlek.
  Han säger att han har det bra, att han älskar henne och att han inte ångrat det...
  Men samtidigt säger han att han önskade att varje människa slapp göra sådana val i livet.
  Ja typ. Det var väldigt vackert, gjorde då stort intryck på mej och jag tänker ofta på dom orden.
  KRam min vän och sov så gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskade den filmen!! grät floder... Kram själv fina du.

   Radera
 2. Åh, valfrihetens tyrranni. Att alltid undra "vad hade hänt om??"

  Har du mött denna Någon i vuxen ålder? Utvecklades han som du trott? Jag räknade bort en man i unga år för jag tyckte han var hemsk, och när jag nu träffade honom igen efter femton år upptäckte jag till min förvåning att han på något sätt utvecklats till någon som är mil från det jag trott han skulle bli. Jag är så förvånad. (och undrar om jag inte borde tittat en gång till för 20 år sedan innan jag sade nej tack så definitivt.)

  SvaraRadera
 3. Jag brukar fundera vem jag skulle varit om jag tagit andra val i livet. För jag har gjort en del val som andra skakat på huvudet åt. Hoppat av utbildningar, sagt upp mig från jobb, flyttat utan att ha någon riktig plan med det... Men alla valen jag gjort har placerat mig här med min fantastiska familj, och då var det ju de rätta valen!

  SvaraRadera
 4. Ah, känns som du tittat in i min tankevärld. Med undantag för vissa nyanser. Kram

  SvaraRadera