Summa sidvisningar

2013-08-02

Att njutlyssna


Att låta örat kittlas till att lyssna. Blott löftet om ett visst ljud fortplantar rysningar av välbehag genom hela kroppen. Ett minne tar form. Fyller en med lycka. Ömhet. Lust.

Känner stor tacksamhet över att ha kvar åtminstone hälften av den förmågan. Av det sinnet. Är nästan helt döv på ena örat. Det är min fysiska nedsättning. Mitt funktionshinder. Men jag lever verkligen via alla mina sinnen. De kan alla få igång mig – forma minnen och låta mig få tillgång till att ännu en gång uppleva det som var njutbart. Jag skall ge er mina favoritljud. Kanske följer någon historia med till något av ljuden – kanske inte. Men dessa är mina favoritljud, utan inbördes ordning:

 1. Det dova, dämpade ljudet av glada skratt, småprat och havet, som blir när man ligger på mage, med huvudet mot armarna, en het sommardag på en sandstrand.
 2. Det vemodiga, försiktiga ljudet av en fiol i början av en ungersk csarda, som man vet kommer att öka i takt tills världen snurrar i en rasande fart..
 3. Ljudet av Bs och Ls äkta hisnande, gapskratt, som gör att man själv måste skratta med. Utan att känna till orsaken till glädjen.
 4. Duvornas stilla samtal med varandra genom ett grönt lövverk. För en tillbaka till helt andra platser med lyckliga minnen.
 5. Det pysande ljudet av en långtradare med släp som blir när de stannar till på en rastplats. Förknippat med nattliga pauser på långresor i Europa.
 6. Tutan på en färja som låter över ett öppet hav. Det för med sig lukten av saltvatten och pirrningar av äventyr.
 7. Det svagt klirrande ljudet av min mammas halssmycke. Tro, Hopp och Kärlek i ett hänge på halsbandet. Den första delen av mamma som nådde mig när hon kom in till mig för att säga godnatt. Trygghet.
 8. Ljudet av en viss röst som säger mitt namn. Bara den rösten. Bara den känslan.
 9. Det entoniga, tutande ljudet av ett större fordon som backar. Påminner mig om min älskade bokbuss.
 10. Ljudet av syrsor. Förflyttar mig till långa promenader i skymningar med just den man just då tyckte om. Känslan av förälskelse. Förhoppningar.

Detta var min lista. Säkert helt obegriplig. Men min.

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig tänkt på ljud på det sättet. Dofter kan sätta igång minnen hos mig, men jag kan inte komma på något särskilt ljud... Jag är inte så auditiv, jag är mycket mer visuell. Jag minns nästan inget av det jag hör, men det jag ser (eller framförallt läser) det fastnar... Fast det stämmer ändå inte riktigt, för jag är en jävel på att känna igen TV-signaturer, men de har jag väl nött in...

  SvaraRadera