Det finns saker och ting som inte är riktigt bra där ute i verkligheten.
Riktiga problem och bekymmer. Sådant som kan få hjärta och själ att brista och
gå sönder. Och så finns sådant som finns på närmare håll. Som inte är bra
heller. Som pollenallergi. L hade sin värsta period tidigare i vår, med
björken. B har sin värsta period nu, med gräset. Det kommer tidigt i år. Och
det är rent överjävligt.
Men så finns då en ”minsta typens” bekymmer. Som ändå kan gnaga i en och
krypa in under huden på en. Som finns där som en irriterande ögonfrans som
lossnat och krupit in bakom ögongloben. Det finns det här bekymret med att
vardags laga. Mat. Och därmed också att handla.
Jag njuter inte av att laga mat. Eller baka. Men. Jag är duktig på det.
Så det är inte det att jag inte kan. Tro inte det. Jag tycker bara att det är
så otroligt tråkigt. Tyvärr. Jag har lagat mat i större delen av mitt liv.
Äldsta systern till tre syskon. Med en mamma och pappa som arbetade treskift på
en fabrik. Då fick man faktiskt hjälpa till. Laga färdigt förberedd mat och
skala mängder med potatis.
I början av mitt ”vuxenliv” bakade jag allt bröd vi åt. Vi hade inte råd
med annat. Lagade all mat från grunden. Köpte hela kycklingar – eller höns,
när det var som värst – och styckade. Inälvsmat. Så jag kan laga mat. Känner
mitt kött och mina kryddor. Kan reda en sås. Och så vidare. Men allt detta
spelar ingen roll nu.
Nu lagar jag mat varje dag när jag kommer hem ifrån jobbet. Varje dag
har vi MINST ett mål lagad mat. Vi arbetar båda 100% och jag har politiken
upptill. Men S äter bara smörgåsar på jobbet och vill ha mat. Han lagar också
mat. Men vardagsmaten är min. Vilken lycka! För S äter inte fläskkött. Han kan
inte äta lök i någon form. L äter inte potatis, om det inte är pommes, inga
grytor, inga såser och helst ingen marinerad kyckling. Inga kokta, gratinerade,
frästa eller smörstekta grönsaker. Ingen ketchup. Inga tomater. Bara råa
grönsaker.
B äter det mesta, som alla hungriga tonårskillar, och sedan äter han en
limpa smörgåsar, en tallrik fil, fem äpplen, lite korv och ett helt paket
riskakor. Varken S eller L gillar att äta rester. Alls. Och de börjar tröttna
på lax och på pasta och nudlar. Så detta är läget hos oss. Och då har S och jag
ALDRIG skämt bort killarna med att laga flera olika sorters mat bara för att de
inte ville äta det som bjöds.. Suck.
Så jag ser med bävan fram emot sommarlovet. Frukost (mest brunch), sedan
lagat mellanmål och så middag. Och däremellan ett par fikor och picknickkorgar.
Jag bävar för mitt ”minsta typens” bekymmer. Och önskar att jag finge få bort
den irriterande ögonfransen. Innan jag river ut ögonen på mig.
Och när folk frågar mig om min bästa mat är svaret "rester"...
SvaraRaderaHåller med om att det är jobbigt med vardagsmat och ändå äter jag och de mina det mesta.
Lycka till!
Kram Pia
Jag känner igen mig... Det där att vardagslaga... Jag flyttade hemifrån vid 16 och bodde ensam tills jag var 30, så jag har oxå lärt mig laga mat. Dessutom har jag jobbat i storkök i flera år och lärt mig ett aantal trix... Men det är ju så förödande trist! Särskilt när det sen inte uppskattas... Mina barn sa, när de var mindre; "Men mamma, du VET ju att vi inte gillar din mat..." Nu, i min sjukdom, hör matlagning till det jag inte alls gör...
SvaraRaderaOj! På sett och vis är jag glad över att min man liksom på ett sett äter allt. Mat som mat. Fast samtidigt är han nästan helt ointresserad bara han får mat och ändå inte. Några gånger per år blir han super mega intresserad och involverad. Men mest säger han när det gäller matfrågan att han inte vet.
SvaraRaderaKan de, grabbarna alltså få ansvar ngn dag ibland? Jag om jag hade mkt tid skulle älska att laga mat. Men vardagsmaten nja den är svår.
Lycka till!
Kram
Jag förstår att det blir jobbigt då man jobbar heltid och har andra åtaganden att sköta och så matlagning varje dag på det. Lät att hamna i leda då.
SvaraRaderaJag lagar ju alltid mat, är i grund och botten något jag älskar att pyssla på med. Tycker att det är rogivande att skära, hacka och röra i grytor, smaka av osv. Mina barn äter alltid den mat jag ställer på bordet så jag har inga sådana komplikationer i vart fall. Men märker att när jag har lite energi är det mer krävande och blir inte lika roligt...
Hoppas du har en fin dag!
Kram