Summa sidvisningar

2014-12-31

Att postjullista

Så här en natt mittemellan. Mittemellan två år. Mellan två helger. Sitter jag än en gång med benen utsträckta på divanen och flersaksarbetar: jag gör terminsplaneringar för mina fem olika kurser, fyller i sammanträdestiderna i den nya kalendern, planerar nyårsmiddagen, skriver blogginlägg, skriver en projektskiss och försöker läsa klart boken jag skall recensera om ett par dagar.
Det är inte helt lätt. För samtidigt jag gör detta funderar jag på miljoner saker. På mitt manus (när kommer DET bli klart?) På mitt hjärteprojekt Falkenbergare Tillsammans och allt antirasistiskt arbete jag vill utveckla där. På min årligen uteblivna egentid (FINNS det ens något sådant? På riktigt?) Så därför beslutar jag helt sonika att göra något helt annat just nu: postjullista!
1. Hur såg julen ut hemma hos dig? Minimalism eller glitter och bling?
Julen hos oss är nog vad många skulle kalla ”traditionell”: rött, vitt och grönt. Med röda gardiner i rummen på nedre våning, där vi umgås. Men en öppenspis och en krans. Med massa tomtar som flyttat upp på den stora skänken. Och en gran på varje våningsplan. Röda virkade dukar som min älskade farmor virkat och en paketkalender som min mamma broderat. Alltså: nej – inte särskilt minimalistiskt och inte särskilt ”blingigt”


2. Har du gjort något för att hjälpa en annan människa (utanför familjen) i jul, eller utför något annat välgörenhetsarbete?
Ja. Min man och jag deltog i projektet ”En julklapp till alla” och hjälpte till att dela ut julklappar till invånare i vår stad. Vi fördubblade också pengen vi skänker varje månad, så det blev några tusen. Jag gav tiggarna i staden en rejäl slant, men det kan nog inte räknas, för det gör jag så ofta jag kan.
3. Vad har varit vackrast i jul?
Ljuset i barnens ögon när de förstod att julklapparna vi kom med faktiskt var till dem. Fast det skar i hjärtat när man stod där – och att man sedan kunde åka hem till sina egna pojkar, som har allt. Och man visste att varje dag är en kamp för dessa familjer.
Det andra som var vackert var mina båda pojkars fina ord efter att de läst sina julbrev som jag skriver till dem varje år. Kärlek!!
4. Största nyheten under julen?

Här får jag hålla med Åsa (som jag snodde listan ifrån) när hon skriver att det var nyheten om extravalet som inte blev av. Mycket för att jag levt med politiken och dess verkningar hela året. Livet.

5. Främsta sysselsättningen under julhelgen har varit:

Umgänge! Umgås med sönerna, man, syskon, familj. Umgås med tankar och funderingar. Spelat kort. Skrivit; kanske inte alltid det jag velat, utan väldigt mycket jobbrelaterat.

6. Inför nyårshelgen hoppas jag:

Att jag kan få fortsätta umgås! Vill hinna träffa ett par tre kompisar också. Och jag kommer förmodligen att hinna göra just det. Denna jul- och nyårshelg har varit välsignat fridfull. Underbart!  

Och jag önskar er alla ett gott slut och en fantastisk början! Vi skall fira med mat hemma – bara vår familj. Utan fyrverkerier men med tomtebloss och alkoholfri champagne! All kärlek!

3 kommentarer:

 1. Gott slut o Gott nytt år önskar jag dig o din familj :)
  Kram....

  SvaraRadera
 2. Vi har liknande varianter av "en klapp till alla" här i närheten också, vill att vi och pojkarna ska ta del av de projekten nästa år. Gott nytt på dig!

  SvaraRadera
 3. Gott nytt år till dig och din familj! Jag har inte gjort den listan, men kanske tar jag den i morgon. Å andra sidan skriver jag så mycket om min jul ändå... Även för mig var det icke extra valet som var den stöörsta nyheten. Så skönt att slippa en kampanj i vinterkyla. Nu kan jag vara med och arbeta långsiktigt i stället, med tipsen vi fick i går på inspirationsmötet. Det var en fantastiska dag, jag är så stolt över min dotter som vågar vara med på den här typen av arrangemang. Och utan henne skulle jag inte heller orka, så då blir jag dubbelt stolt över henne. Men i dag är jag däck. Det är utmattningen som är svår att stå ut med, att alltid vara så in i dödens trött! Jag hoppas verkligen det vänder kommande år!

  SvaraRadera