Summa sidvisningar

2013-02-15

Att se bortom tingens natur


”Vad vi gör här är baserat på flera hundra års erfarenheter” Det är tyngd i den utsagan. Allvar. Det ger den som uttalar dem auktoritet. En skenbar tolkningsrätt. Bara de allra modigaste kan rakryggat argumentera om motsatsen. Eller de dumdristiga, de med föga att förlora.

Men. Det är av allra största vikt att se bortom tingens natur. Att hölja blicken i dimma för att skapa nya konturer kring det vi känner vid namn. Ty uttalandet i början är ingen fast sanning. Även om det kan låta så. För den enda egentliga sanningen ligger i just det att JUST NU gör vi såhär – baserat på tidigare erfarenhet – men det betyder absolut inte att vi även i fortsättningen måste göra så. Trots att den som levererar repliken ofta låter det var underförstått. Att vi gör så här – och skall fortsätta göra så här. Punkt.

För hade vi fortsatt göra som vi alltid har gjort så hade vi inte gjort särskilt mycket. Mer. I något. Oavsett vad allt auktoriteter tycker. Alla traditionalister. Läkekonsten hade varit annorlunda. Inlärningen. Hygienen. Matlagningen. Demokratiprocesserna. Vår fångvård. Vårt sätt att leva. Att förhålla oss till varandra. Allt hade stelnat och stagnerat. Och därför, gott folk, behöver vi alla de små revolutionärerna. Så att vi alla inte behöver vara de modiga föregångarna. Eller de destruktiva dumdristarna. Så tack! Tack för att ni ser bortom tingens natur.
Sov gott! 

3 kommentarer:

 1. Kommer att tänka på dr Phil nu när han frågar människor som har problem och inte vill ändra sig; Och hur tycker du det här går?!
  Ibland är man envis och bara vill framåt istället för att tänka till om det verkligen är genomförbart på det sätt man vill från början.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag trot inte att man ska tänka för mycket, går det på tok så löser det sig säkert till slut ändå.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Eller hur? Att säga "Vad vi gör här är baserat på flera hundra års erfarenheter" är bara ett finare sätt att säga "Så här har vi ALLTID gjort" och det är raka motsatsen till utveckling. Klart, om vi vill stå stilla och inte fortsätta framåt kan vi ju göra som vi alltid ha gjort, men vem vill det? Mer än konservativa traditionalister och de finns tack och lov inte så många av...

  SvaraRadera