Summa sidvisningar

2013-06-30

Att söndagsfundera


Söndag – vilodag. En dag att använda lite hur man vill. Eller behöver. Eller måste. Kommer ihåg hur viktiga söndagar var för min morfar. Han gick på båda morgongudstjänsterna och kvällsgudstjänsten. I den lilla, otroligt vackra kyrkan mitt i byn.

Jag följde med på den senare morgongudstjänsten. Till klockan tio hade till och med jag vaknat. Under tystnad gick vi i skuggan under de stora träden som fanns på båda sidor vägen. Dessa alléer fanns överallt i byn. De skuggar husväggarna och bjuder folk lite vila på de små bänkarna utanför varje hus.

Inne i kyrkan fanns en särskild doft. Alltid svalt. Oavsett hettan utanför. Medan min morfar biktade sig, satt jag i en av kyrkbänkarna och betraktade alla helgonbilder. Min morfars psalm- och bönbok var också full av dem. Lösa, vackra helgonbilder med kloka små böner skrivna på dem. Jag hade också ett radband – min rosenkrans var svagt lila.

Jag tyckte om stillheten därinne. Tyckte om att få tid att tänka. I lugn och ro. Hade ingenting emot de olika ritualerna; att knäböja, stå upp och göra korstecknet. Tyckte om den guden min morfar förmedlade. En icke dömande gud. En gud som ville sprida kärlek, som sa att alla var hans barn och att den som själv var utan synder skulle kasta den första stenen. Det var min morfars gud.

Jag älskade min morfar. Han var trygg. Tyckte om att skoja. Och han lyssnade på alla. Senare i livet gick jag ur kyrkan. Gick ur svenska kyrkan också. Ville ha min gud ifred. Så många verkade ha en annan typ av gud. Som jag inte ställde upp på. Tror min morfar, i sin himmel, blev lite besviken på mig. Men då hans gud inte fördömer, tror jag inte min morfar gör det heller. Han levde som han lärde.

5 kommentarer:

 1. Aldrig att din morfar skulle vara besviken... Jag hade alltid söndagsångest när jag hade ett "vanligt" jobb, så nu tar jag alltid igen det genom att jobba söndag eftermiddag och sedan vara ledig på måndagen. För det känns lyxigt det.

  SvaraRadera
 2. Tänk att du skulle skriva denna text just nu... när jag denna vecka blivit ifrågasatt kring vilken Gud jag egentligen tror på och jag har undrat vilken Gud andra tror på.

  Hoppas annars att allt är bra med dig.
  Vet du nu skall jag vara ledig i FEM veckor.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Gillar kyrkor jag med och är typ uppväxt i en... med farmor o farfar. Fast Gud....... Ja nåt efter det här livet tror jag det finns iallafall. Nåt vackert...

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte heller på den fördömmande guden. Inte så mycket men lite spår har väl min uppväxt satt.
  Dock får jag samma känsla som du när jag går in i en kyrka och de är även det jag vill föra över till miina barn.
  När jag går in i kyrkan kommer jag närmare gud och de som har gått bort. Där får jag tröst och känner mej avslappnad och helad. Jag har gått till tre olika kyrkor detta år och hoppas att jag snart hittar rätt och får tillhöra en kyrka som bara uppmuntrar och älskar en.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag gick i söndagsskola hos baptisterna. I sju år. Och trodde aldrig på nått av det som predikades, fast mina kompisar blev frälsta och fick uppenbarelser lite nu och då... Jag konfirmerades, och uppskattades av prästen (en härdad fd sjömanspräst) för att jag uppriktigt sa att jag konfirmerade mig för att få lika fina presenter som min syrra fått. Som vuxen tog jag konsekvenserna av min övertygelse och gicg ur Svenska Kyrkan. Barnen är inte döpta och sonen valde att inte konfirmera sig.

  Jag gillar Nya testamentet, som predikar kärlek och förlåtelse och "vänd andra kinden till" men har svårt för det gamla som mer är krig, oförsonlighet och "öga för öga, tand för tand"... Egentligen ser jag bara bibeln som en samling sagor, typ Bröderna Grimm...

  Sen är min arga tant ute och går i Bloggdala, du träffar henne här: http://frejareddevil.wordpress.com/2013/07/01/rovarbruden/

  SvaraRadera