Summa sidvisningar

2015-02-01

Att bygga hus

Många funderingar. (Tack för era kommentarer på senaste inlägget!)Men om man lägger dessa åt sidan, finns det också annat att fundera på. Till exempel på det här med att bygga hus. Eller leta efter just det där hemmet som man själv skulle vilja ha. Om man finge välja.

Under dagen har jag roat mig med att i tankarna försöka fundera ut hur jag skulle vilja ha mitt ”drömhem”. Och jag har fått ner det till två olika scenarier:

Tillsammans med min familj, med min man S och våra söner B och L skulle jag mer eller mindre vilja leva precis som vi gör i dag. Även om jag fick valet att välja helt fritt. I en fristående villa, med en mycket liten trädgård. Huset är byggt i grovkornig puts i ett och ett halvt plan. Med en stor tvättstuga, ett stort kök med en matplats. Över diskbänken, precis vid diskhon, finns ett fönster.

Bredvid köket finns en stor öppen yta, med matsalsbord för åtta, öppen spis och en plats för en stor divansoffa vid en tv-hörna. En massa bokhyllor och en utgång mot ett uterum, som sedan öppnas i en stor altan. På nedre plan finns också ett stort sovrum och ett duschrum. Dessutom en extra gästtoalett.

På övre våningen finns ett stort allrum, numera ett spel- och datarum för killarna, varsitt rum till L och B och ett stort sovrum till med en klädkammare och utgång till en stor balkong. Och ett badrum. Jag tycker om detta hus. Med vita väggar och trägolv och tak. Med alldeles lagom mycket fönster – inga jättepanoramafönster och inga rostfria, sterila vitvaror. Inga opersonliga stålmöbler och väldigt mycket mysbelysning och fantastiskt fint jordrött kakel i köket.

Skulle jag ändrat något, om jag finge välja, skulle jag ha velat ha ett större trädäck att sola på och fika vid på sommaren. Jag skulle vilja ha en helt stenlagd trädgård med enbart urnor och ett fåtal rabatter. Annars är jag helt tillfreds. Kanske, kanske hade jag velat ha ett arbetsrum också. Där jag hade kunnat skriva, helt i fred. Men jag har nog tur. Att jag bor som jag faktiskt önskar.

I det andra scenariet bor jag helt själv. I ett litet stenhus med en stenmur runt huset. Huset har bara ett rum, där jag har en stor säng med stolpar, en öppen spis med en stor bäddsoffa framför. Bokhyllor längs med de vitkalkade väggarna och en liten köksdel med ett skafferi. Ett badrum med tvättmöjligheter. Och det skulle vara allt. Längs med framsidan går en veranda med en hammock som jag skulle sitta i. Trädgården skulle ha uppvuxna träd. Och sten.


Sådana skulle mina krav vara. Inget märkvärdigt kanske. Men mitt.

3 kommentarer:

 1. Just för tillfället så skulle jag inte byta bort mitt boende för allt smör i Småland. Jag trivs så himla bra i min hyrda lägenhet som är stor och rymlig med en stor, härlig inglasad altan. Och det bästa av allt, jag slipper skotta snö (det har vräkt ner snö i flera dagar nu) och annat slit som har med husägande att göra.
  Varm Kram och ha en fin Söndag!

  SvaraRadera
 2. Det sista låter precis som jag tänker mig ditt hus i Bloggdala!

  SvaraRadera
  Svar
  1. *skrattar* Det är precis vad det är! Kram

   Radera