Summa sidvisningar

2015-02-14

Att minnas 70-talet

Eller kanske sent 70-tal OCH tidigt 80-tal? Så många små saker som var då och som förmodligen aldrig kommer att bli nu. Född 1972 var jag väldigt liten på 70-talet. Men jag minns de hårda, runda, inte klotformade, klubbor som jag ibland fick lov att köpa i kvatersbutiken. De var formade som frukten de skulle smaka som: gula för citron, brandgula (som vi då sa) för apelsin och röda för jordgubbarna. En åt gången fick jag köpa.

Jag kommer ihåg de äckliga ”sockiplasten” som man skulle ha på gymnastiken. Och så skulle vi ha duschmössor när vi duschade; plasthuvor som man drog över huvudet och som hade ett stort kvadratiskt ”fönster”. Jag hade ju naturligtvis helt fel sockiplast och duschmössa: blått på fötterna och gult på huvudet. Det skulle vara vitt på fötterna och rött på huvudet.

Senare kommer jag ihåg Jane Helen schampot! Och balsamen! Och alla tunna klirrande silverarmband man hade på armarna. De gräsliga plastclipsen – ju större desto bättre – som lämnade ömmande örsnibbar efter sig. ”Kräkjeansen” som var de stentvättade jeansen som alla skulle ha, sådär härligt flammiga. Som om någon kastat upp över dem. Och så min älskade dunkappa med kornblått foder och enorma axelvaddar! Den ni!


Ja jösses, vad man styrde ut sig… Ibland förundras man över rätt banala saker.

1986 - Jag står längst upp till vänster. 14 år. Jösses.

3 kommentarer:

 1. Det där med duschmössor hade jag både glömt och förmodligen förträngt likaså sockiplasten. Jisses så vidrigt det var.
  Ha en toppendag fina du!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag minns klubborna och sockiplasten. Jag hade oxå fel färg, jag hade blåa och det var killarns färg. Men i vår byskola brydde sig ingen, tack och lov! Duschmössa slapp vi i alla fall!

  SvaraRadera
 3. Men vad hade ni för duschmössor?! Jag ser någon sorts rymddräkt framför mig. Blir lätt komiskt med tanke på att ni var nakna nedanför den.

  SvaraRadera