Summa sidvisningar

2015-02-10

Att göra som man vill

En fråga bara: kan man det? Kan man verkligen göra som man vill? För det är vad den frigivne får höra, den som är given frihet från olika hinder: nu kan du göra vad du vill! Du bestämmer själv! Bestämmer man verkligen själv?

Jag tror inte det. Inte fullt ut och väldigt sällan någonsin. För du är den du är utifrån en mängd saker: var någonstans du är född, i vilken familj du är född, under vilken tidsperiod du är född, vilket kön du har. Det handlar om vilken ålder du är i, vilka kroppsliga och mentala förutsättningar du har och vilka sammanhang du befinner dig i. Allt detta definierar just dig. Precis som det definierar mig.

Spelar det då någon roll att göra något? Att sträcka sig efter en framtid, ett öde som inte är så förutsägbart? Oaktat paradoxen i tanken? Absolut. Och å det bestämdaste. Ty, är vi medvetna om sammanhangen, om den orättvisa fördelningen och de oönskade, invanda mönstren kan vi också göra det som står i vår makt att kringgå dem. Och vi kan bli fria att göra något som vi vill.

Och något är alltid mer än inget.

1 kommentar:

  1. Nej, helt rätt. Det är få förunnat att kunna göra det de vill.

    SvaraRadera