Summa sidvisningar

2014-02-03

Att läsa tre gånger

Minst. Att berätta om en bok som man läst minst tre gånger. Det var uppgiften idag. En grannlaga uppgift för mig, för jag har läst många böcker minst tre gånger. Älskade favoriter, böckerna om Anne och Emelie. Lotta-böckerna med de röda ryggarna. Böckerna om familjen Ingalls. Och i vuxen ålder en massa klassiker. Om och om igen. Men det finns en bok. Som jag skulle vilja rekommendera ALLA att läsa minst tre gånger.

”Är detta en människa?” av Primo Levi. En fantastiskt otäck, men ändå så saklig bok om förintelsen. En lågmäld bok. Som inte anklagar någon eller något, som till och med uttrycker beundran inför tyskarnas strukturer och organisationsförmåga. Det var här jag för första gången mötte uttrycket ”muselman” – en människa som inte längre var själsligt närvarande i sin kropp. Tomma ögon.

Primo Levi skriver utan stora ord och dramatiska känsloyttringar om sina upplevelser. Det är sorgligt. Och ledsamt. Och förunderligt. Att en människa kunde behålla vett och sans i den miljön han befann sig. Läs den!
Dag 01 – Bästa boken du läste förra året
Dag 02 – En bok som du har läst mer än tre gånger
Dag 03 – Din favoritserie
Dag 04 – Favoritbok i din favoritserie
Dag 05 – En bok som gör dig glad
Dag 06 – En bok som gör dig ledsen
Dag 07 – Den mest underskattade boken
Dag 08 – Den mest överskattade boken
Dag 09 – En bok som du inte trodde att du skulle gilla men som du älskade
Dag 10 – Favoritklassiker
Dag 11 – En bok som du hatade
Dag 12 – En bok som du brukade älska
Dag 13 – Din favoritförfattare
Dag 14 – Favoritbok av din favoritförfattare
Dag 15 – Favoritkaraktär: manlig
Dag 16 – Favoritkaraktär: kvinnlig
Dag 17 – Favoritcitat från din favoritbok
Dag 18 – En bok som gjorde dig besviken
Dag 19 – En favoritbok som blev film
Dag 20 – Den bästa romantiska boken
Dag 21 – Favoritbok från din barndom
Dag 22 – Den bästa boken du äger
Dag 23 – En bok som du har velat läsa en längre tid
Dag 24 – En bok som du önskar att flera hade läst
Dag 25 – En karaktär som du kan relatera dig själv till
Dag 26 – En bok som ändrade din åsikt om något
Dag 27 – Det konstigaste/mest överraskande handlingen/slutet
Dag 28 – Favorittitel
Dag 29 – En bok som alla hatade men som du älskade
Dag 30 – Din favoritbok – always


5 kommentarer:

 1. Jag läser sällan om böcker. Men Bröderna Lejonhjärta läste jag om sex gånger på raken i 12-års åldern. Sen Hans-Eric Hellbergs Kram, Puss, Love Love Love och Älskar älskar inte vart ju rätt utnötta ett par år senare ;-) Sen tänker jag definitivt läsa om Ove! Kram

  SvaraRadera
 2. Oj, den låter spännande! Men jag är lite rädd för sådan böcker, jag är ju känslig och jag vill inte bli ledsen när jag läser. Livet är ju nog hemskt ändå. Som igår när jag råkade läsa i AF om den unga killen som tagit sitt liv. Det var som ett knytnävsslag i magen. Jag blev så himla ledsen och arg. Jag tänker på alla unga som vill ta sitt liv och inte får någon hjälp. Jag önskar att jag kunde krama dem alla och säga att det kommer att ordna sig.

  Boken att leva ett liv, inte vinna ett krig, gjorde ett stort intryck på mej när jag läste den för ett antal år sedan. Det fick mej att bita mej i tungan mer och inte bara säga emot för att jag tyckte något utan tänka att man inte kan påverka alla. Jag tror nog jag måste läsa den igen :)

  Hoppas du har det bra och känner styrka och lycka! Stor kram!

  SvaraRadera
 3. Både Lotta och Ingalls läste jag om och om och om igen! Men efter det är det nog bara Liftarens guide till galaxen, Moment 22 och alla mina Ed McBain som jag tagit mig tid att läsa flera gånger. den bok du skriver om är säkert en fantastisk bok, men inget ajag orkar ta in i dagsläget. När jag blir pensionär och kanske äntligen är utvilad, då kan jag läsa den sortens böcker...

  SvaraRadera
 4. Jag har nog några böcker som jag läst flertalet gånger för att dom är bra.
  Ha nu en härlig Onsdag!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej! Ramlade in på din blogg av en slump då jag googlade på ordet "muselman". Jag läser en så otroligt bra bok och där i nämns ordet "muselman". Jag förstod väl redan innan att det ungefär var en människa som "tappat allt" och gått ur sin kropp liksom men ville ändå veta helt säkert. Det är första gången jag hört detta ordet. Som en mussla. Just nu läser jag en alldeles fantastiskt bra bok som jag gärna vill rekommendera till dej. Den heter "Jag heter in Miriam" av Majgull Axelsson. Så fantastiskt bra skriven och enormt fängslande. Kanske har du redan läst den för jag ser att ditt inlägg är från februari i år. Om inte - läs den! Önskar dej en fin vår!

  SvaraRadera