Summa sidvisningar

2012-12-16

Att recensera "Igelkottens Elegans"


Jo. Man kan inte överge sin plikt. Faktiskt inte. Och särskilt inte när det är en ack så trevlig plikt. Att läsa och recensera böcker i vår bloggbokklubb. Det är dags för det. För den tredje boken. Som faktiskt jag valde: ”Igelkottens Elegans” av Muriel Barbery.

Det var min julgåva till mina bloggvänner. Ty det är en av de vackraste böcker jag läst. Sprängfylld med snirkliga, vackra meningar, doftande fantastisk kunskap och underfundig satir. Andlöst sinnrikt skildrar den just det faktum vi människor så ofta begrundar: vem är jag? Och varför är jag? Är jag ett resultat av min omgivnings förväntningar på mig? Tillhör mina tankar blott mig själv? Eller är de bara ett eko av vad andra sagt innan mig?

Barbery berättar en historia via sina två berättarjag; den 54-åriga portvakterskan Renée Michel och den 12-åriga Paloma, som bor i en av de åtta våningarna i det före detta stadspalatset, på en av Paris mest fashionabla adresser. Renée är sinnebilden av den buttra, lågutbildade portvaktaren, som tacksamt drar sig undan till sin mörka grotta till lägenhet. Barnlös och änka göder hon den bilden av sig själv.

Men Renée är skarp, intelligent och otroligt filosofiskt, litteraturhistoriskt och konstnärligt bevandrad. Något som den ytterst känsliga Paloma känner in. Paloma som bestämt sig för att ta livet på sin 13-årsdag. Inte för att hon är olycklig eller för att hon gillar drama. Utan för att hon inte vill viga sitt liv till att medverka i charader. Cyniskt betraktar hon sina föräldrars och systers patetiska liv och för dagbok över deras beteenden.

Så förändras båda Palomas och Renées liv när den japanska affärsmannen Kakuro Uzo flyttar in i en av de åtta våningarna.

Jag älskar denna bok. Så fylld av utmaningar och kärlek. Vissa stycken fick jag läsa två gånger, till och med slå upp begrepp, för boken är inte alltid helt lättläst. Men man lockas till att lära sig mera om Mahlers musik och 1600-talets konst och om stora filosofer. Och böcker som ger mig ny kunskap, ny insikt, förutom en fantastisk historia, är värda all min beundran.

Barbery är född 1969 i Marocko och arbetar som filosofprofessor på ett universitet. Hon är alltså tre år äldre än vad jag är och skriver fantastiska böcker! Jag inser min egen begränsning och mina tillkortakommanden. Böjer mitt huvud för överheten. Denna bok är verkligen en av mina absoluta favoriter. Hoppas även ni kan njuta av den. Och nu ser jag emot boken som Emelie skall välja..

7 kommentarer:

 1. Det där är nog en bok jag aldrig kommer att läsa. Men jag skulle absolut vilja.
  Men om till och med du får slå upp vissa begrepp så förstår du nog hur det skulle bli för mig . Haha

  Kramar i massor finaste du. / Jane

  Ps. Hoppas att du har ångrat dig. Ds

  SvaraRadera
 2. Hmm, jag tror du är precis den sorts läsare som den här boken förtjänar, jag var det inte... Meeen, du måste ju vara med fortsättningsvis i bokcirkeln i alla fall, även om du inte fortsätter blogga...

  SvaraRadera
 3. Kul att vi tyckte så mkt om den båda två. Kram

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag skäms verkligen, men jag har inte kunnat ta mig igenom boken. Det beror inte på romanen i sig... jag har börjat och tycker att den är ljuvlig. Språket, karaktärerna, rytmen, känslan... men jag kan bara koncentrera mig korta stunder. Jag vill inte stressläsa den här boken med halva medvetandet på annat håll, utan sparar den tills jag har lite mer ro. Jag har så mkt i huvudet. Kan inte läsa just nu. Jag får ta en paus från bokcirkeln och hoppa in i januari igen. Så du får gärna lämna över till någon annan.
  Kram Emelie.

  SvaraRadera
 5. Underbar! En njutning på alla sätt och vis, en bok som gör en lycklig - tills den tar slut. Bland det absolut bästa jag har läst, ligger på min topp-tio. Eller topp-tre. Nu måste jag hoppa av mitt superlativtåg ;)

  Ja, griller i skallen kan du gott ha nu ;) Dela med dig! Please.
  Kram
  En kram till

  PS. Du kan ju sluta blogga i den bemärkelse att du inte besöker en massa andra bloggar och bara använda din blogg som en anteckningsbok, typ.

  Kram
  Eller hade jag sagt det?

  SvaraRadera
 6. Låter som en bra bok! Ser fram emot att raida bokhandeln på svenska pocketböcker nu när jag kommer hem! Kram

  SvaraRadera
 7. Åh, den boken måste jag bara läsa känns det som.
  Kram

  SvaraRadera