Summa sidvisningar

2013-11-21

Att maximera en samhällsmedborgare

Du får ursäkta mig. Man hör så mycket dravel nu förtiden. Så många människor strävar efter att höras, utan att fästa alltför stor vikt vid det som faktiskt blir sagt. Därav alla nyskapande teorier om allt möjligt. Vilka egentligen inte alls är särskilt nyskapande, så mycket som snyggt paketerade och återanvända.

Det är ditten och datten. Och mycket handlar om kompetenser. Uppenbarligen. EU har definierat 8 olika kompetenser – alla lika viktiga:

(Nyckelkompetens är den kompetens som alla individer behöver för personlig utveckling, aktivt medborgarskap, social integration och sysselsättning.)

Denna referensram omfattar åtta nyckelkompetenser:
1. Kommunikation på modersmålet.
2. Kommunikation på främmande språk.
3. Matematiskt kunnande och grundläggande vetenskaplig och teknisk kompetens.
4. Digital kompetens.
5. Lära att lära.
6. Social och medborgerlig kompetens.
7. Initiativförmåga och företagaranda.
8. Kulturell medvetenhet och kulturella uttrycksformer.

Och jag menar att detta är dravel. Inget nytt under solen. Egentligen. Men de förutsätter förbannat mycket; att du är född i ett fritt och demokratiskt land. Att du får lov att gå i skola. Att du får möta rätt lärare. Att du föds med rätt föräldrar. Och ”lära att lära”? Jösses! DET är ju en solklar nyckelkompetens?! Tycker jag alltså inte. För det ser så förhärdat enkelt och lätt ut – det här. Och inget är fullt så enkelt i praktiken. Så att man kan maximera en samhällsmedborgare, utifrån 8 nyckelkompetenser.

För vad ÄR en god samhällsmedborgare? Är det en vit, heterosexuell man? Av medellängd, som inte röker eller dricker alkohol. Som inte ärvt några sjukdomar och inte är sjuk. Som aldrig stannat hemma från jobbet och som dessutom arbetar 72 timmar i veckan. Samtidigt som han ideellt hjälper till i tre sportföreningar, sjunger i en kyrkokör och är fritidspolitiker. En människa som konsumerar en väldigt massa och håller vårt samhälle flytande? Ty han kostar inte samhället något i sjukvårdspengar, i drogrehabilitering eller könsbyte. Han dör vackert och odramatiskt vid 70 års ålder, utan att ta ut pension. Inget kladd och inget improviserat. En god samhällsmedborgare?

Eller. Så här: en god samhällsmedborgare är en människa som är allmänbildad. Så allmänbildad att hon kan tänka sig in i vad för konsekvenser ett beslut, ett val, får för andra som lever på vår jord. En osjälvisk människa som tar ansvar för att den demokratin som vi alla ser som självklar, kan fortsätta vara vår ledstjärna. Denna människa har en mängd erfarenheter från allt vad livet har att erbjuda – sjukdom, framgång, nederlag och vackra dagar. Därför är också människan komplex och förstår väl varför vissa saker måste bekostas av ett demokratiskt samhälle.


Jag tänker så här. Jag tror EU:s syn stämmer mest överens med den första bilden. Det är inte min definition av en maximerad samhällsmedborgare. Det är den andra. Jag tror att jag kan vara något på spåren. En ny teori?

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att din teori är kanon.
  Hu vale för den översta.
  Kramar i massor finaste du / Jane

  SvaraRadera
 2. Luddigt värre där ja. Håller med dig om din definition! Kram

  SvaraRadera
 3. Ja, du... alla dessa sätt att försöka peta in människor i bekväma och lättförståeliga fack. Vad säger man om sånt? *suck*

  SvaraRadera
 4. Jag ställer mig helt bakom din teori, det andas kapitalism och marknad så det skriker om den första teorin. Jag mår lite illa av den faktiskt...

  SvaraRadera