Summa sidvisningar

2014-02-21

Att bokinventera

Och så ännu ett bokutmaningsinlägg. Fast jag egentligen i dag är arg på böcker. Eller, kanske inte. Men jag är otroligt, oproportionerligt, irriterad på Adlibris. Så då drabbar det alla böcker. Jag har – för andra gången i mitt liv – beställt böcker online. Första gången gjorde jag det inför julen 2012 från CDon.com och blev så oerhört frustrerad över deras felleveranser med mera, att jag lovade mig själv att aldrig göra om det. Men så fanns inte månadens Bloggdala bok (bokklubben jag är med i på nätet) på stans enda bokhandel.

Alltså, kände jag att jag fick beställa den. Jag vill ju gärna äga de böcker jag läser, så biblioteket tittade jag inte ens på. Men jag valde Adlibris istället. Tänkte att de kanske har bättre service. Skit fick jag!! Tre veckor senare och boken, som skulle komma inom fem dagar, har ännu inte kommit. Och det är recension på den på söndag! Och jag är snorig och dann och tänkte ligga och läsa.. Så jag har gått omkring här hemma och muttrat lite i-lands förorättad i dag och tyckt lite synd om mig. Om ni nu undrade.

Men så tar jag mig så an utmaningen: Klassiker. Ja, det finns många klassiker jag älskar: Fogelströms STAD-svit, Mobergs ”Utvandrarna”, Lagerqvists ”Bödeln” och ”Dvärgen” med mera. Jag lärde mig också älska Dostojevskijs ”Brott och Straff” och Kafkas ”Processen”. Men. Det är en författarinna jag vill lyfta: Jane Austen. En helt makalös författarinna. I en tid då kvinnor inte skulle någonting, inte borde någonting och framförallt inte fick någonting, gjorde hon just precis det. Hennes ”Stolthet och fördom ” är helt makalös. Jag vet inte hur många gånger jag har läst den.



En bok jag hatade är dessvärre en annan klassiker: James Joyces ”Ulysses”. Men urk vilken otroligt tråkig bok. Dessa närmare 1000 sidor som beskriver en dag i Leopold Blooms liv suger musten ur mig. Den dränerar mig på all kraft och ger mig ABSOLUT ingenting. Tyvärr. Jag kan inte se det stora i den. Alls. Jag har nog aldrig tyckt så illa om någon bok någonsin. Och då har jag tvingats läsa igenom L Ron Hubbards ”bibel” av mina scientolog-värd-föräldrar i USA.



En bok jag brukade älska och som söndertummad fortfarande står i min bokhylla är Deborah Spungens bok ”Inte som andra döttrar”. Där skriver hon om sin älskade dotter Nancy Spungen. Nancy dog på ett hotellrum, knivhuggen till döds, efter ett otroligt destruktivt liv. Hon var tillsammans med Sex Pistols Sid Vicious och led förmodligen av en borderline personlighet med schizofrena drag. Hennes mamma skriver naket smärtsamt om sin dotters liv och om sin egen oförmåga att ta in och förstå hur hon hade kunnat hjälpa henne bättre. Hur världen hade kunnat hjälpa henne bättre. Det är en bok som än i dag är mycket läsvärd.



Dag 10 – Favoritklassiker
Dag 11 – En bok som du hatade
Dag 12 – En bok som du brukade älska


Nu skall jag fortsätta snora och hosta. Och sura på Adlibris.

5 kommentarer:

  1. Har A l l t i d funkat för Mig att få hem rätt beställda böcker. .beställt massor genom.åren både ifr CDON o Bokus Ad Libris mfl. A l d r i g fått en fel levererad
    bokleverans. Precis som Du vill ja äga böckerna. Nu ligger massor av bokhögar här hemma som ja tänker plöja när jag Nu blir sjukskriven. All genrer. Otur Du måste ha haft med dina best böcker. Ha en skön helg på Bästkusten. Kramar ifr Mia.

    SvaraRadera
  2. Aha, då förstår jag Adlibriskommentaren. Jag har ju varit med om liknande från Bokus. Då har det handlat om att jag kryssat i gemensam och inte delad leverans när det sen visat sig att någon bok varit restnoterad så alla andra fått lega och vänta på den. Sen tar jag alltid fri leverans ekonomisk/snål som jag är så då tar det längre tid av den anledningen... Det är därför jag skulle vilja vara ute i tid den här gången... Austen är fantastisk bra, jag har slukat alla hennes böcker. Vilket språk, vilka miljöbeskrivningar, vilka känslostormar som göms under en sval yta! Ulysses har jag funderat på, jag gillar Dublin och har tänkt att den ska kännas lite som att vara där, men kanske bra att jag inte gett mig på den. Och punkare som jag är så har jag nog tänkt mig läsa om Nancy oxå men aldrig kommit mig för...

    SvaraRadera
  3. Håller med dig om Austen!
    Hopp om att du får sova gott i natt och får en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Kan tipsa om en bokhandel som finns online, som kanske inte har allt, men deras service är makalös! Vi beställer stora volymer från dem på mitt jobb oftast har vi det inom 24 timmar, ibland dröjer det 36. NYA MUSIK heter de, är en kristen bokhandel men de har lite av varje.
    Ha en bra helg.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Adlibris funkar klockrent för mig. Köper typ aldrig böcker någon annan stans. Tråkigt att det blivit fel för dig! Kram

    SvaraRadera