Summa sidvisningar

2012-05-04

Att undra


Undrar om hon funderade på morgondagen? Hon, som stod böjd över en vak i isen, tvättande stela tunga benklädnader? Funderade hon över vad hon önskade? Hade för mål i livet? Hur hon skulle ändra på sin nuvarande situation, när hon för sjätte gången i rad fastnade med sin nariga händer i de sirliga spetsarna? Undrar just om hon funderade på det. Eller lät hon bli? Tänkte hon bara på att i år, i år var isarna tack och lov starkare än året innan och att herrskapet styrde ut sig i ovanligt löjliga kläder? Funderar över henne. Hennes tankar. Undrar. Hur man stod ut. Hur man behövde tänka för att överleva.

Undrar just om hon funderade på vilken tröja som passade med vilken kjol? Hon, som mödosamt samlade ihop ris i savannens hetta? Vad tänkte hon på, när hon varm, rätade på ryggen och strök svetten ur pannan, innan hon knöt ihop risknytet och lade det på ryggen? Var hennes bekymmer också världsliga? Fåfänga? Eller var de tankarna för dyrbara, kostsamma? Var hon den hon ville vara? Funderar över henne. Hennes tankar. Undrar. Vad som fick henne att känna sig vacker? Om man nu inte tillät så banala funderingar som kjolar och tröjor.

Undrar just om hon funderade över vilket typ av täcke hon föredrog – dun eller syntet? Hon, hon som hukade bakom en klippa i grova kängor? Kände hon ens till att det valet fanns? Eller längtade hon helt enkelt efter en säng? Hur mådde hon där bland de andra gerillasoldaterna? Hur fungerar man efter att man levt månader på ständig flykt? Kan man planera räder? Drömmer man inte fasansfulla drömmar? Kan man ens sova, när man bara kan göra det med ett öga. Ständigt på sin vakt. Ständigt beredd. Funderar över henne. Hennes tankar. Undrar. Hur hon gör för att orka? Varifrån hon får kraften? Mot alla odds. Trots nerderlag.

Undrar just varför så många undrar? Undrar över sina liv, sitt existensberättigande? Undrar just varför så många INTE undrar alls. Utan tror att bara just här och nu existerar. Utan några större sammanhang. Utan något större ansvar för hur andra har det. Det finns en del att undra över. Att fundera kring. I kväll är det en sådan kväll. När jag funderar. Över henne.

Ha en finfin helg!

4 kommentarer:

 1. Många intressanta tankar. Jag undrar också inland varför vissa inte verkar undra.

  Tack, ja det va en fin gåva.

  Ha en bra helg

  Kramar

  SvaraRadera
 2. Kloka funderingar och underbart formulerat.Hoppas du får en finfin lördag med dina killar kramar Diana

  SvaraRadera
 3. Referensramar. Det kräver STOR empati att tänka utanför dem. En kompis berättade om en överklasstjej han känner som kan få existensiell ångest över att välja mellan två läppstift, för hon har inte haft det svårare än så i livet. Jag försökte tänka mig in i hennes situation utan att döma... men det gick helt enkelt inte. Jag kunde inte.

  p.s. Vad 17 är ett surdegshotell ??!!

  SvaraRadera
 4. Ju mindre "överlevnad" min behöver tänka, ju mer tänker man nog på "oviktiga saker". Men de sakerna är ju säkert viktiga för just den som tänker på dem...
  Intressant...
  Kramis och ha en underbar dag!

  SvaraRadera