Summa sidvisningar

2014-04-02

Att gnaga

Det har legat och gnat i mig. Ända sedan helgen. Så pass mycket att det snart är midnatt och jag kan ändå inte få ro att gå och lägga mig. Och jag är dödens trött. Men jag måste få ur mig detta. Få ur mig det jag känner. Och framför allt oron som gnager. Skapar molvärk i min själ. Så. Vill man läsa om något lättsam – låt bli att fortsätta. Och jag vill också att ni skall veta att jag för en gångs skull kanske kommer att ta bort kommentarer.

I helgen hamnade jag inne hos en bekant på FB och läste en kommentar. Ett tänkvärt citat av Benjamin Franklin. Min bekant kommenterade inte citatet på något provocerande sätt alls. Men det var någon annan som gjorde. Kommentarväxlingen var kort. Men det är ändå den som gnager i mig.

Min bekant ”sa” inte så mycket, men en gemensam bekant till oss båda gjorde det desto mer. Hen konstaterade, bland mycket annat, att Sverige är en demokratur. Och inte bara en demokratur – utan världens främsta. Som förklaring till ordet lämnade hen en länk och följande text:

"I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps."

Jag lämnade konversationen och började leta på nätet och på biblioteket efter källan till ordet demokratur. Och blev faktiskt rädd in i själen. Också över det jag hittade om hen som skrivit kommentaren hos min bekant. Själva ordet demokratur är myntat av en fransk sociolog Gerard Mermet. Han är specialist på analyser av livsstilar, sociala förändringar och konsumtion. Huruvida hans åsikter är kontroversiella eller inte står ingenstans att läsa. Och i hans verk pekar han inte ut Sverige som demokratur, men hans verk används av högerextrema krafter i deras syfte. Vad han anser om detta vet jag inget.

Förklaringen till ordet kom dessutom i en länk till en, för mig obekant, sida: MetaPedia. En "alternativ uppslagsencyklopedi". Uppbygd på samma  sätt som Wikipedia har den varit anmäld en mängd gånger för olika typer av hets mot folkgrupp med mera. Det är ett alternativt uppslagsverk på samma sätt som scientologerna också har ett. Och den sekten var det par med i som jag arbetade för i USA under ett år. Tro mig - "alternativa uppslagsverk" skrivs av människor med visa syften. Och det är INTE för att frigöra det mänskliga tänkandet!

Googla ordet. Alla träffar finns kopplade till högerextrema bloggar, hemsidor, tidningar. Alla använder ordet för att bevisa det faktum att deras världsbild är den rådande: att de faktiskt har blivit utestängda från ”sin demokratiska rätt”. De säger inte ett ord om att i en demokratur – så som man också kan tolka Mermets ord – gäller denna uteslutning ALLA sorters dissidenter och oliktänkande. Det som är ännu mera upprörande är att det på många sidor också är så att ovanstående citat tillskrivs helt ogenerat en av våra största författare, Vilhelm Moberg. De menar på att han skrivit detta 1965. Mermet är född 1949. Det var han som myntade uttrycket. 1965 var Mermet 16 år. Alltså måste han ha känt Moberg som 12-13 åring och delat sina djupa tankar kring vår tids demokrati med honom redan då.. Suck! Men fakta koll verkar ju inte vara så viktigt i alla läger.

Vår gemensamma bekanta, som jag dock inte har på min FB, dök upp som kommentator på flera av dessa sidor. Hen skräder inte orden ibland. Blandar ihop begrepp och ”talar” med stora ord. Jag respekterar hens rätt att uttrycka sin åsikt. Men jag har samma rätt att uttrycka att jag inte håller med. Alls. Och det som smärtar mig mest är att den demokrati som tillät hen att fly hit och få stanna här – är den demokrati som hen nu hånar. Skämmes!!

Att sedan vår tids demokrati har bekymmer är sant. Att vi inte får en objektiv bild från media är sant. Saken är den att i våra tider måste vi söka fakta själva. Vi måste vara källkritiska och inte köpa allt som serveras oss. Och så fungerar nog de allra flesta av oss. Högerextrema åsikter uttalas högt varje dag. Man tillåts komma till tals på skolor och i offentligheten. Ingen tystas. Men. På vissa håll och kanter förväxlar man rätten att uttrycka en åsikt med att tro att ALLA MÅSTE HÅLLA MED EN. Du FÅR säga att du är rasist. Men förvänta dig då att jag får lov att säga att jag INTE är det. Startar du en diskussion med mig om ämnet, så väger min åsikt lika mycket som din. Och precis som du tycker att jag är dum i huvudet, tycker jag detsamma om dig.


Vi har bekymmer med vår definition av demokrati. Vi har bekymmer med utslagning av människor. Vi har bekymmer med vårt rättskydd. Vi har bekymmer med segregerade områden. Vi har bekymmer med arbetslöshet. Saken är bara den att vi vill lösa det på olika sätt. Du på ditt sätt. Jag på mitt. Och du – skämmes!!!

5 kommentarer:

  1. Fantastiskt inlägg. Amen!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet! Jag tänker dessutom att sanningen är subjektiv, och oavsett vad som berättas måste en alltid tänka på vem som är avsändaren och vad avsändaren har för värderingar. För oavsett om tanken är att leverera en objektiv bild, så går inte det, för den objektiva bilden existerar inte...

    SvaraRadera
  3. Viktig diskussion! Efter att ha pluggat statsvetenskap på högskolan så kan jag villigt erkänna att demokratin har sina hål, men av alla alternativ jag sett så är det ändå den mest rättvisa samhällsformen. Och visst blir man både rädd, ledsen och förbannad när folk plockar fram precis det de vill för att driva fram sin åsikt och bild opinion byggt på märkliga grunder. I demokrtin har alla rätt att tycka och uttrycka sig. Även de som tydligen inte vill ha den kvar längre. Hoppas du fick sova till slut! Kram

    SvaraRadera
  4. Problemet med alla de modernistiska filosoferna är ju just att så få faktiskt orkar sätta sig in i vad de menar. Det gäller för Mermet, Nietzsche, Derrida, Foucault... det är så lätt att plocka vissa, slagkraftiga formuleringar ur deras verk och använda dem för sina egna syfte. Jag kan däremot också tycka att det inte finns några totala demokratier precis som det inte finns några totala diktaturer. Vår demokrati ärinte perfekt och även om den som kommenterade formulerade sig klumpigt så är vi alla definitivt en del av maktstrukturer vi har svårt att identifiera. Det blir så när man ska forma ett samhälle med andra människor. Och den diskussionen och insikten är viktig. I samma sekund som ett samhällsskick slutar att granskas och kritiseras så riskerar det att korrumperas. Sedan hur man gör det - det är en annan fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så Åsa! Och jag blir så förtvivlat olycklig över hur ofta det sker - det här användandet av uttryck för egna syften. Och likaså blir jag förtvivlad över att så många liksom går omkring och inbillar sig att de, eller rörelser, eller regeringar, eller vad som helst, är perfekta. Det perfekta finns inte. Och vi får aldrig glömma bort att kritiskt granska.

      Radera