Summa sidvisningar

2014-04-24

Att parafrasera

Att skriva om utan att förvanska grundtankarna i en text. Att omskriva, misstolka, ironisera, lägga ut texten kring eller förvanska. Men också att uttrycka, återge och formulera. Det är inte helt enkelt. När det är så tvetydigt. Vad det är du gör med min person.

Det har slagit mig flera gånger under början av veckan här. Att mitt jag är satt under parafrasering. Gjord på håll och utan att jag kan påverka. Men så är det konstant och alltid. Oavsett vad man gör eller lever, parafraseringen pågår konstant. Ty den enes sanning är ju mycket sällan den andres. Man minns i olika skikt, med olika ögon, olika tidigare erfarenheter och olika historia. I de bästa fall kan man vara överens om resultatet åtminstone. Men inte alltid.    

Är inte överens med resultatet denna gång. Inte alls. Mest på grund av oviljan att synkronisera versioner och oförmågan att använda sig av den mildare parafraseringen. I den mildare versionen kan man se uppfattningen jag har, om mig själv, de dagar jag är god mot mig. Och den finns ingenstans att finna.

Hur det än må vara med din sanning om mig, applicera den blott på mig. Inte på någon annan. Inte på dem i min närhet som jag älskar. Låt mig stå för mina tilldelade personlighetsdrag – låt ingen annan få betala för dem. Kräv din amortering av mig. Personligen. Ligg inte och muttra i diken likt en grälsjuk tjattrande, vingklippt skata. Kom och kräv din återbetalning. Nu när du ändå inför världen parafraserar mig ideligen.  
1 kommentar:

  1. Jag gissar att när en är politiskt aktiv finns det många som kan ta ens ord och förvrida dem... Jag minns bara när jag gjorde lumpen, vi var tidiga som tjejer att göra det, så många tidningar hörde av sig. Och herregud så mycket fel de skrev och hur många ord de la i vår mun. Det spelade ju ingen roll, vi var ju inte ute för att "marknadsföra" oss och våra åsikter, men irriterande ändå. När en då faktiskt vill nå ut med sitt budskap till andra måste det vara galet jobbigt om någon med flit misstolkar och förvrider!

    SvaraRadera