Summa sidvisningar

2014-10-13

Att före-bilda

Hur är det egentligen med det här? Om vad som varit förr och inte varit? Om hur saker och ting var och inte var? Om din sanning eller min? Det är inte helt enkelt att veta – så tänk vad många före-bilder som borde ha tagits. Hade vi bara vetat.
Före-bild. En bild strax före bortförandet av Anne Frank från huset hon varit gömd i. En av de där sällsynta dagarna när hon tänkte på just inget viktigt. När hon nästan var som du och jag. För efteråt fanns det ju inget sådant tillfälle. Alls.
Före-bild. En bild på en vardaglig handling; av ett barn som nyfiket hukar bredvid en kattunge inne på en gård. Sekunder innan bomben faller över det och staden Hiroshima.
Före-bild. En bild av en tonåring som är ute på sin morgonlöprunda innan skolan börjar. Ett par dagar innan hans MTV-tittande har bytts ut mot innankråmet på en stridsvagn i ett av moderna Europas smutsigaste krig.

Så många bilder ”före”. Som inte rättfärdigar existensen av de minnen så många bär på. Ingen bild – inget reellt minne. Bara en tolkning. Av det som var.

4 kommentarer:

 1. Jag har två sådana bilder på vår bror. Båda är på honom precis någon kväll innan han träffar sin första tjej och den andra är när vi sagt hej då och han hoppar på vagnen för att gå på fest hos hon som skulle bli hans blivande fru😃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ohhh - underbart jue!! Puss <3

   Radera
 2. Det jag känner när jag läser din text är uppgivenhet över hur världen ser ut just nu. Det är hemska tider, vi skulle behöva ta före-bilder varje dag, för allt känns så osäkert! Tur att selfies är så vanligt, för ingen vet vilken selfie som blir den sista bilden före det som kommer efter...

  SvaraRadera
 3. Fina Monika! Som alltid skriver så tänkvärda och fina texter och inlägg och som alltid ger så fina kommentarer. Gulle dig!
  Läste ditt inlägg om helg. Kanske du någon gång skulle försöka dig på att ta just helg i helg som i lika med ledig?!?! Då kanske du inte skulle vara så trött. Men, du vet väl inte vad vila är du... (säger hon som är superbra på det)!
  Kram och ha en skön kväll!

  SvaraRadera