Summa sidvisningar

2014-10-27

Att vara människa

Vem har lurat dig att tro att människan är god? Vilken av alla hennes dygder är den första du går på? Vet du – människan är komplex. Det är det enda vi säkert kan veta. Att vi faktiskt inte vet något om henne. Mer än så.
Ty, visst är hon god. Oftast. Har de bästa intentioner. Utifrån sitt perspektiv, utifrån sin referensram. Problemet är mera att det inte alltid sammanfaller med just dina intentioner, din referensram. Det har sagts förr och tåls att sägas igen: en nations hjälte är en annan nations fiende.

Och ibland – mycket sällan – föds det människor som är onda. Rent onda. Precis som det ibland – lika sällan – föds människor som är goda. Enbart goda. Oftast är det en komplex sammansättning. Så tänk på det. Att det är mänskligt att fela. Ibland.

2 kommentarer:

  1. Ja, vi är komplexa, och har flera olika sidor! En sak som jag försöker driva nu är att vi alla måste se vår egen förvärvade rasism om vi på allvar ska kunna göra något åt det! Boken "Mississippi" stämde så bra in på mina tankar om det!

    SvaraRadera
  2. Frågan är om man faktiskt föds ond eller om omständigheterna gör en ond. Såvitt jag vet har vi inte svaret på det än.

    Kram

    SvaraRadera