Summa sidvisningar

2014-05-30

Att börja början

Klockan fyra en torsdags eftermiddag bestämde hon sig för att sluta tala. Det slog henne helt plötsligt där hon stod i snabbköpskön med varukorgen hängandes på armen. Framför henne i kön stod en överviktig kvinna med spruckna hälar i neongula foppatofflorna. Hon äcklades, som alltid, av andras fötter och skyndade sig därför att höja blicken. En stor virvel i håret där bak. Såg ut som om kvinnan gjort något halvfärdigt; kammat sig till hälften, sminkat ansiktet men glömt göra rent öronen ungefär. Så…..ledsamt. Så otroligt ledsamt.

Just därför kändes henne plötsligt beslut ännu bättre. Vad fanns liksom att säga till tröst till mänskligheten? Vad fanns mera för förklarat och stort att säga som inte varit sagt innan? Vad mera fanns att säga som inte lyssnades till, som misstolkades eller som helt enkelt förlöjligades? Inget. Det fanns helt enkelt inget mera kvar att säga.


Hon lade upp sina varor på bandet. Mjölk, surdegsbröd, vanlijyogurt och solrosfrön. Rostade och med skalen på. Hon log mot kassörskan och skakade på huvudet när hon fick frågan om hon ville ha kvittot. Hon skyndade sig att packa ner varorna i påsen och gick ut genom dörrarna. Strax utanför stannade hon upp, plötsligt medveten om beslutet hon just tagit. Och den underbara försommar eftermiddagen fick ett extra skimmer. Lätt om hjärtat svängde hon av till vänster, runt köpcentrat, och gick med bestämda steg hemåt. Lycklig och uppfylld av världen.   

2 kommentarer:

  1. Att ändra folks åsikter är ett maraton, inte en sprint om jag får vara så klyschig. Ibland tror jag man måste stanna och stretcha och dricka juice innan man springer vidare.

    SvaraRadera
  2. Neeeeeej, inte tystna! Aldrig tystna! Även om det ibland redan från början går att inse att just den här striden är ingen mening att ta, så finns det andra som är för viktiga för att inte ta! Men att vila rösten ett tag emellanåt, det är nog bara bra!

    SvaraRadera