Summa sidvisningar

2014-01-15

Att samlas


Jo hur var det nu? Det här med projekten? Lite omtumlad och lite försiktigt förhoppningsfull kan jag nu avslöja Projekt Ett: mitt svar på hat! På hot! På ignorans och vrede! Det vill jag möta med kärlek. Med omtanke och värme. Värdighet. För de känslor som hat och hot föder, suger energi. Det äter en levande inifrån. Det växer till en full svart svulst och lämnar en tom och ödslig. Det vill inte jag ställa upp på.

Och jag orkar ännu. Jag orkar för alla dem som tappat rösten. För alla dem som drabbats av exkludering, uteslutning och lämnats ensamma och kalla i kylan utanför. För alla sjuka, alla bortglömda och alla rädda. För alla dem, vars låga sakta börjat dö ut – för alla dem har jag fortfarande ork. För kärleken till din nästa.

Jag kan stolt härmed meddela födseln av ”10i1”-rörelsen. Varje fredag, med start fredagen den 24/1, och tre fredagar framåt, med avslutning fredagen den 14/2 (på Alla Hjärtans Dag!), manar jag till en stilla samling på Falkenbergs Rådhustorg. En stilla samling FÖR det faktum att vi alla behöver varandra. För våra medmänniskor. För att vi alla behövs. För att för varje person som utesluter är vi så många fler som innesluter.

Jag – och förhoppningsvis några till – skall tända ljus. Och stilla, under bara tio minuter, skall vi samlas för att ena våra röster. Och värma dem som fryser och varandra. Tiden är lagd till 12:50 för att man skall kunna ge tio minuter av sin lunchrast – och känna att man faktiskt gör skillnad. Ibland behövs inte mer. Än tio minuter. Och ett ljus.

Ni som är i närheten, slut upp! Idag har jag betalt in polistillståndet och allt är klart. Jag hoppas vi blir fler än de 10-tal som jag uppgivit till polisen. Kanske blir vi färre. Men jag vet varför jag gör det. Det är en gåva till min son som fyller 14 den 25 januari. För att visa att jag inte är en av de som håller tyst. Utan en som sprider värme. Istället för kyla.


2 kommentarer:

  1. Om jag varit i närheten hade jag så gärna dykt upp. Jag gillar att möta våld med värme, jag är så mycket mer nytestamentlig (vänd andra kinden till) än jag är gammaltestamentlig (öga för öga...). Och nu när jag skriver det, de här Sverigedemokraterna som tycker sig läsa in både det ena och det andra i Koranen, en undrar ju om de någonsin bläddrat i det blodiga och våldsamma gamla testamentet....

    SvaraRadera
  2. Tyvärr för långt för att jag skulle kunna åka dit...
    Hoppas det blir 100 ist för 10...
    Kram.

    SvaraRadera