Summa sidvisningar

2014-03-27

Att inte kunna hålla sig

Jo. SÅ här är det: demokrati gäller inte för ett URVAL av personer eller grupper. Förundrat har jag uppmärksammats på att man tycks tro det. Den, demokratin, gäller nämligen ALLA i det land den gäller. Demokratin är vår styrka samtidigt som den är vår svaghet. Det är så den är uppbyggd och det är så det skall vara. Så du – UTNYTTJA inte det!!! Skämmes på dig!!

SD har, av elever vid en gymnasieskola, blivit utestängda från att hålla ett bokbord. Alla partier var inbjudna, men eleverna protesterade just emot SD. Och nu går SD ut och spelar ut demokratikortet: att de minsann inte fått komma in på skolan som de andra. De är ”kränkta” och ”tänker vidta åtgärder”. Jösses!!

Demokrati fungerar inte bara åt ett håll! Den handlar inte BARA om att främlingsfientliga krafter – partier eller grupperingar, från vänster, höger eller långtbortistan – skall har SIN rätt till åsiktsfrihet. Den handlar även om att de som lyssnar har rätt att välja bort det de lyssnar till. Man har rätt till att ha raka motsatta åsikten och agera. Men här kommer det fina i kråksången: man har rätt att agera emot så länge man inte skadar eller hotar andra. Så länge man inte tar till järnrör, eller knivar. Så länge man inte hotar någon till tystnad genom hot om våld. En liten viktig detalj. Som vissa borde lära.

Skolans värld är ingen offentlig plats. Skolan har som uppgift att undervisa och fostra. I skolan skall ALLA känna sig trygga. I det nya betygsystem som infördes skall man redan på lägsta betygsnivå ha förmågan att analysera en given situation. Man skall dra slutsatser av en handling och kunna se handlingen i dess fulla kontext. Alltså skall man ha förmågan att räkna ut vad en handling får för konsekvenser för många människor, på många olika samhälleliga nivåer, i olika delar av världen och genom olika tider. Det är otroligt komplext.

Men glädje märker jag att många ungdomar HAR denna förmåga. De funderar, analyserar, och tänker långt. De diskuterar och ifrågasätter. Därför är jag, som arbetar som gymnasielärare, HELT övertygad om att man på denna gymnasieskola tagit ett förnuftigt beslut som elev. Man har, efter alla möjliga funderingar, granskningar av fakta, kommit fram till att man INTE ville ha SD där. Och som folkvalda politiker MÅSTE vi acceptera detta!! Ty, jag är också folkvald politiker.

Som politiker kan vi inte åberopa ”demokratins rättigheter” hela tiden. Som politiker MÅSTE vi förstå och inse att vi blir granskade, ifrågasatta och kritiserade allt som oftast. Det ligger i vår uppgift att kunna ta ett nederlag, ta kritik och inte känna oss ”kränkta”. Det vi inte kan acceptera är våld och hot. Men det handlade inte om detta i det här fallet. Det handlade om ungdomar som visar på en förmåga som ligger till grund för vårt nya betygsystem: en förmåga att kritiskt granska, sätta i sammanhang och därefter argumentera för taget beslut. Dessa ungdomar gjorde det de hade rätt till i demokratins namn: de valde bort att lyssna på propaganda från några de kände skulle kränka dem. Det har de sin fulla rätt till.

PS. Att jag sedan i en tråd på FB, hos en vän, läste en kommentar från en stackare som inte kunde se hur ungdomarna kunde känna sig kränkta av SD, är sorgligt. Välkommen kära ”vän-till-vän” till min värld. Kom hit till min klass. Så förstår du kanske. Eller så kan du fortsätta ”kämpa för demokratin på alla plan” utan att veta vad du egentligen säger. DS


6 kommentarer:

 1. Jag har också goda hopp för de unga människor jag arbetar med varje dag. Det känns oerhört positivt att det kommer en så medveten generation.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra skrivet. Och jag blir alldeles varm i hjärtat av ungdomarna som genomförde den här aktionen. Mycket tydligt och utan våld, många vuxna kan lära sig av dem!

  SvaraRadera
 3. Kikar in och läser dina kloka ord :) Önskar dig en skön helg, kram

  SvaraRadera
 4. shit, vad bra skrivet!!! jag delar på fb, okey?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :) Visst får du dela! Hoppas du får en fin helg!

   Radera
 5. Amen till det! Välskrivet! Kram

  SvaraRadera