Summa sidvisningar

2014-03-02

Att tänka kring böcker

Dag 18 – En bok som gjorde dig besviken
Dag 19 – En favoritbok som blev film
Dag 20 – Den bästa romantiska boken

Visst händer det, att böcker gör en besviken. Böcker som inte kan leva upp till mina högt ställda förväntningar eller som inte kan leva upp till sitt rykte. Och det är ju så att vi människor är olika – ytterst olika. Därför fastnar vi inte för samma saker i böcker som andra gör.

Men den bok jag närmast kommer att tänka på är Cecilia Sanmartins ”Senor Peregrino”. Två av mina nära vänner, som jag oftast diskuterar både böcker och film med, var helt betagna av denna bok. De kunde inte berömma den nog. Jag kände att jag var tvungen att läsa den. Dessa båda män har nämligen samma smak som jag och vi har tillsammans haft en massa häftiga läs- och filmupplevelser. Därför blev jag bittert besviken. Boken var förvisso välskriven, men vansinnigt klyschig och fånig. Läs den inte!En av mina många favoritböcker är ”Bridget Jones Diary” av Helen Fielding. Vi läste den i/på(?) vår kultkurs när vi läste litteraturvetenskap 14 år sedan. Jag blev riktigt ”hooked” på den. Och jag älskade filmen när den kom. Renée Zellweger VAR Bridget. Underbart!

Mnjaaa, romantiska böcker? Jo, jag har med behållning läst hela serien ”Sagan om Isfolket”, för 25 år sedan. Och jag har läst gripande böcker om kärlek, där romantiken har varit en bihandling. Men den bok jag har läst om och om igen i vuxen ålder som handlat uteslutande om stor kärlek är ”Svindlande höjder” av Emily Brontë. En fantastisk bok om den tragiska kärleken mellan Heathcliff och Catherine.  Läs. Men inte ”Senor Peregrino” (om ni inte läser den för ramberättelsen, som när den vänder sig till nutid faktiskt är någorlunda intressant om än väntad)


4 kommentarer:

 1. Tack för tipsen. Jag har börjat tröttna på utmaningen men gillar fortf att läsa när andra svarar på den. Kramar. Å vi MÅSTE ses.

  SvaraRadera
 2. Jag har genom hela livet läst mycket.
  Men sen jag dök ner i dessa depressioner och utbrändheten så har jag fortfarande svårt att läsa en ny bok. Hjärnan orkar inte med ännu...men jag längtar tills den dagen då jag med glädje hugger tag i en bok och sträckläser den..
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Alla tre systrarna Brontë ligger i min läshög och väntar på att jag ska ta mig an dem...

  SvaraRadera
 4. Det är bra intressant det där med böcker, jag brukar oftast läsa böcker med ett öppet sinne, men samtidigt är det ju svårt eftersom många böcker idag blir riktigt kända först efter de redan blivit film (som tex Hunger Games). Jag brukar iofs oftast tycka att boken och filmen är tillräckligt olika för att man ska kunna ha behållning av båda utan att jämföra för mycket. :-) Kram

  SvaraRadera